Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profilul psihologic al primarului. Conducătorii „lei“ vs. conducătorii „vulpi“

ro

08 Oct, 2015 00:00 2302 Marime text
 

Într-un material anterior, psihologul Iuliana Fűlas explică felul în care se instalează dependenţa de control, de putere şi de bani la omul politic. În materialul de mai jos, am vrut să aflăm de la psiholog de ce au nevoie liderii în permanenţă de servicii de psihoterapie şi cum ar trebui să arate profilul psihologic al conducătorului, fie că vorbim despre primar, fie că vorbim despre preşedintele Consiliului Judeţean şi, în general, despre liderul ales. Un conducător trebuie să ştie să-i influenţeze pe ceilalţi urmărind interesul comun. Nu poţi fi conducător dacă nu îi influenţezi pe ceilalţi să te urmeze. 

Portretul psihologic al unui conducător: primar/preşedinte 

Trăim în secolul egoismului, cei care ne conduc nu mai sunt atenţi la nevoile celor din jur, ci doar la interesul propriu. Un conducător, un primar, un preşedinte - toţi trebuie văzuţi ca salvatori, mai ales în timpul unei crize sau al unei situaţii de agonie. „Există doua feluri de conducători: conducătorii «lei» şi conducătorii «vulpi». Caracteristicile conducătorilor «lei» sunt: autoritate, stabilitate, persistenţă. Caracteristicile conducătorilor «vulpi» sunt: spiritul speculativ şi inconstanţa.
 
Criteriile de selecţie (actuale) a primarilor, conducătorilor, preşedinţilor etc. sunt bazate pe putere, resurse financiare şi relaţii. Acestea sunt criterii negative de selecţie ce conduc la lipsa de performanţă, ineficienţă, speculaţie (conducătorii «vulpi»). Criteriile sănătoase de selecţie sunt: competenţa, experienţa, corectitudinea, onestitatea şi interesul pentru binele public (conducătorii «lei»)“, susţine psihoterapeutul intervievat.
 
Iuliana Fűlas spune că actul de conducere este o funcţie a persoanei înzestrate încă din naştere cu aptitudini sau particularităţi psihologice care asigură succesul în dirijarea oamenilor. „Conducător te naşti, nu devii. Eşti predestinat să ajungi conducător prin polivalenţa calităţilor pe care le ai“, adaugă psihologul.

Comportamente bizare ale celor care ne conduc

Unii dintre conducătorii, primarii sau preşedinţii noştri au comportamente bizare, care trebuie analizate atent. În spatele acestor comportamente, uneori, se ascund tulburări psihice. Acestea se împart în tulburări mentale şi de personalitate. Tulburările mentale se observă foarte uşor, după bizareriile comportamentului lor (limbajul greoi, posturi bizare ale corpului, anumite gesturi)“, susţine terapeutul, care completează că „cele mai întâlnite tulburări de personalitate observate la conducătorii, primarii sau preşedinţii noştri sunt: personalitatea paranoidă (cei care dau vina pe alţii pentru propriile greutăţi, sunt critici, acuzatori etc.), personalitatea histrionică (cei care sunt teatrali), personalitatea narcisistă (cei care se iubesc doar pe ei, sunt aroganţi, nu sunt empatici) sau personalitatea antisocială (comit acte nesăbuite, neglijează siguranţa altora, manipulează şi exploatează)“, susţine psihologul Iuliana Fűlas.

Personalitate, atitudini, abilităţi ale unui conducător/primar 

În cazul nostru, primarul. Oferta e bogată, dar oare ştim să alegem corect? Psihologul ne recomandă să ţinem cont de caracteristicile psihice care sunt definitorii pentru un lider.
Inteligenţa. Echilibrul psihic. Încrederea în sine. Empatia (să-i pese de cei din jur). De asemenea, trebuie să urmărim, de pildă, într-un discurs electoral, calităţile gândirii unui politician (rapiditate, profunzime, flexibilitate). Operaţii ale gândirii (analiză, sinteză). Urmează aptitudinile organizatorice (găsirea modalităţilor eficiente de realizare a scopurilor). Nu în ultimul rând, maturizarea psihică şi psihosocială (capacitatea de a întreprinde acţiuni şi de a le executa independent, finalizarea acţiunilor începute, asumarea răspunderii).
 
Un viitor primar trebuie să aibă şi capacitatea de a face faţă stresului, dar şi tactici sofisticate de influenţare (nu de manipulare!) de convingere, influenţare directă şi indirectă. Şi, foarte important, un conducător, trebuie să fie el însuşi model de integritate morală. Să fie capabil să comunice (să ştie să vorbească, să ştie să asculte, să se facă înţeles). Să fie un bun dascăl (a conduce şi a-i învăţa pe alţii sunt faţetele aceleiaşi medalii). Sigur, în momentul în care eşti în faţa unui buletin de vot, te gândeşti poate şi la charisma candidatului. Aşadar, e important ca primarul tău, de exemplu, să fie charismatic, în sensul de a putea menţine oamenii sub puterea „fascinaţiei“ exercitate în mod corect. Mai degrabă, susţine psihologul Iuliana Fűlas, alesul tău trebuie să fie un furnizor de optimism într-un context socio-politic dificil. Să dea dovadă de autenticitate. Pentru că altfel, dacă este obişnuit să se mintă pe el, îi va minţi şi pe cei din jurul lui („Când vrei să pari ceea ce nu eşti, manipulezi“).
 
Profesionalismul este însă foarte important, pentru că, atunci când dovedeşti că eşti foarte bun, oamenii ajung să te urmeze. Liderul, trebuie să fie în aceeaşi măsură şi curajos. Oamenii urmează curajul. Hotărârea şi curajul sunt garanţii în momentele de criză. Sunt importante, de asemenea, respectul faţă de ceea ce cred ceilalţi şi contribuţia la dezvoltarea societăţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii