Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEP a luat la „puricat“ listele suplimentare de la europarlamentare. Constanţa a fost luată cu asalt de turiştii „eurovotanţi“ (document)

ro

04 Feb, 2015 00:00 2132 Marime text
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că a finalizat activitatea de verificare a listelor electorale utilizate la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014. După culegerea datelor atât din listele electorale permanente, cât şi din listele electorale suplimentare, detaliile culese s-au suprapus peste baza de date în vederea identificării posibilelor cazuri de vot multiplu, iar după verificarea dublei corespondenţe a CNP-urilor aflate pe listele permanente cu cele aflate pe listele suplimentare, Autoritatea Electorală a putut face unele constatări privind fraudele electorale comise în timpul scrutinului europarlamentar din 25 mai 2014.
 
În urma verificării listelor permanente şi a tabelelor electorale, a fost identificat un număr total de 4.641 de cazuri de înregistrări multiple, adică situaţii unde CNP-urile s-au regăsit atât pe listele permanente, cât şi pe cele suplimentare. Dintre cele 4.641 de înregistrări multiple, 2.230 s-au  regăsit în aceeaşi secţie de votare, pe aceeaşi listă sau pe liste diferite, după cum relatează AEP. Din totalul de 9.310 înregistrări afectate, 3.106 înregistrări sunt pe listele permanente şi 6.204, pe listele suplimentare. Nu în ultimul rând, AEP anunţă că au fost identificate şi 2.600 de semnături identice.
 
Printre semnăturile şi înscrisurile electorale verificate se numără şi cele din judeţul Constanţa. La scrutinul europarlamentar din 25 mai, 270.874 de alegători au fost înscrişi pe listele electorale permanente. Dintre aceştia, s-au prezentat la urne doar 75.063 de persoane cu drept de vot. Lor li se adaugă şi cele 4.664 de persoane care au votat pe liste suplimentare, însemnând un total de 8,94% din numărul celor care au ieşit la vot în duminica europarlamentarelor. Şi la Constanţa au existat localităţi unde numărul celor care au votat pe liste suplimentare a depăşit, pe alocuri, un prag de... bun simţ. Astfel, la Eforie, 16,05% dintre alegători au votat pe liste speciale, la Techirghiol, numărul acestora a fost de 19,88%. La Costineşti, numărul celor care au votat, dar nu apăreau pe listele electorale permanente a fost de 23,43%. Şi la Dumbrăveni, numărul votanţilor pe liste suplimentare a fost de 17,59%, la Limanu - 20,13%, la Ostrov - 15,18%, iar la Seimeni - 17,63%. Şi la Poarta Albă, numărul votanţilor pe liste suplimentare a fost de 44,36%, iar la Valu lui Traian, de 17,63%, însă aici numărul celor care au „invadat“ listele suplimentare este de înţeles, deoarece au funcţionat cele două secţii ale Penitenciarului Poarta Albă. Dacă în alte cazuri, putem accepta numărul celor care au votat pe listele suplimentare, cum s-a întâmplat în localităţile turistice Limanu, Costineşti, Eforie sau Techirghiol, în celelalte situaţii este cam greu de explicat numărul de „turişti“ atât de mare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii