Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecata în dosarul Campusului Social Henri Coandă a fost amânată

ro

24 Apr, 2017 00:00 3927 Marime text
Simona Cristina NeniţăAnca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au amânat, pentru data de 22 mai, judecata în dosarul Campusului Social Henri Coandă.
 
Noul termen stabilit este al 8-lea.
 
Dosarul a fost instrumentat de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care i-a trimis în judecată pe fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), pe fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 
Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social Henri Coandă, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa“.
 
„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Precizăm că din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel“, conform DNA.
 
Procurorii mai arată că „banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate“.
 
„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de Consiliu Local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). În declaraţiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri“, au conchis cei de la Anticorupţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii