Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar cu ramificaţii naţionale Cum a ajuns în arest părintele „Gabi Viteză“, managerul Mănăstirii Galeşu

ro

24 Jul, 2017 00:00 7998 Marime text
Preotul misionar Gabriel Popa, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuţii de manager al Mănăstirii Galeşu (localitatea Poarta Albă, judeţul Constanţa), a fost arestat preventiv de Tribunalul Ilfov. Alături de Gabriel Popa, zis şi „Gabi Viteză“, potrivit B1.ro, au mai fost arestaţi Florin Badiu, director în cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), şi Constantin Cosmin Coman. Mandatele de arestare preventivă nu sunt definitive. Ele pot fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Amintim că, zilele trecute, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au desfăşurat ample activităţi într-un dosar penal în care sunt cercetate persoane bănuite de evaziune fiscală, în domeniul comerţului cu articole textile.
 
Cei în cauză, membrii unui grup infracţional, format din 13 persoane, cu atribuţii bine determinate, ale căror vârste sunt cuprinse între 27 şi 57 de ani, au fost surprinşi în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din judeţul Ilfov.
 
Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a persoanelor implicate, poliţiştii au efectuat 25 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa, la locuinţele persoanelor bănuite (16), la societăţile comerciale angrenate în activitatea infracţională (6), precum şi la instituţii. În urma percheziţiilor, s-au ridicat documente contabile, unităţi de calcul şi aproximativ 200.000 de euro.
 
De asemenea, sâmbătă, în aceeaşi cauză, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Capitalei şi inspectoratelor de poliţie judeţene Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava şi Vâlcea au efectuat 45 de controale operative la punctele de lucru ale firmelor implicate în circuitul comercial.
 
Din cercetări a reieşit că, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, s-ar fi dezvoltat o reţea infracţională de distribuţie a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, fără documente legale, către comercianţi din judeţul Ilfov, precum şi în judeţe din Moldova.
 
Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetăţeni chinezi. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.
 
Activităţile se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - ANAF.
 
Printr-o informare oficială, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a informat că, „în dosarul penal nr. 459/P/2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, se efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală în formă continuată, constituirea unui grup infracţional organizat, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi favorizarea făptuitorului, fapte prin care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 3.785.988,90 de lei reprezentând TVA şi impozit pe profit“.
 
„Din probatoriul aflat la dosarul cauzei a rezultat că, începând cu anul 2016, pe teritoriul României a fost iniţiată şi constituită o grupare infracţională alcătuită din mai multe persoane fizice, coordonate de un preot, care importă bunuri din Turcia şi le comercializează în ţară, fără documente legale. La data de 21.07.2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti împreună cu lucrători de poliţie judiciară ai Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al lucrătorilor Brigăzii Speciale de Intervenţie «Vlad Ţepeş»“ a Jandarmeriei Române, au efectuat un număr de 25 de percheziţii în Bucureşti, judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa, la sediile societăţilor comerciale implicate în activitatea infracţională, domiciliile persoanelor suspectate şi sediile unor instituţii publice, în vederea strângerii de probe necesare soluţionării acestei cauze penale“, conform anchetatorilor.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Informatii Suplimentare 24 Jul, 2017 13:43 In presa se vehiculeaza gresit titlul Manager al Arhiepiscopiei. Ar trebui sa reveniti cu explicatii detaliate, in privinta acestei situatii, in sensul de a cere informatii suplimentare de la forurile competente a B.O.R. cu privire la cum este reglementata aceasta functie in statutul B.O.R. Din pacate, in statutul B.O.R., la art. 79, nu se specifica aceasta functie in cadrul unei manastiri. Statutul poate fi consultat aici: http://patriarhia.ro/images/documente/statutul_bor.pdf Cum raspunde B.O.R., cu privire la chestiunea preot misionar cu functie de manager al manastirii. Este o titulatura formulata gresit de catre mass-media? Solicitati date exacte privind functia preotului misionar, forma de incadrare, contractul de munca, avizul ministerului cultelor, etc.