Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar „bombă“ de la DNA Constanţa. Matei Cristian, Trandafir Răzvan-Gabriel şi Cazan Liviu-Aurelian, trimişi în judecată

ro

14 Jul, 2017 16:30 8148 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților: MATEI CRISTIAN, director general al Companiei Naționale “Administrația Porturilor Dunării Fluviale ” (C.N. A.P.D.F.) S.A. Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- favorizarea făptuitorului,

TRANDAFIR RĂZVAN-GABRIEL, la data faptelor director general interimar al Autorității Navale Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de: -complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, -favorizarea făptuitorului,

CAZAN LIVIU-AURELIAN, fost director general al Autorității Navale Române, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
-instigare la favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 26 mai 2017, inculpatul Matei Cristian, în calitate de director al Companiei Naționale “Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu” (C.N. A.P.D.F.), cu încălcarea dispozițiilor legale privitoare la buna gestiune financiară în administrarea patrimoniului public, a îndeplinit în mod defectuos, cu rea credință, acte ce țin de atribuțiile de serviciu, conducere, administrare și control.
Concret, acesta împreună cu inculpatul Trandafir Răzvan-Gabriel, la instigarea inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, au semnat un act adițional la un contract de vânzare – cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul C.N. A.P.D.F. Giurgiu în patrimoniul Autorității Navale Române (ANR).
Aceste demersuri ale inculpaților au condus la producerea unui prejudiciu C.N. A.P.D.F. Giurgiu în sumă de 255.372,726 euro fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română.
Acționând în această manieră, inculpații Matei Cristian și Trandafir Răzvan-Gabriel au urmărit fraudulos, îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, în cadrul dosarului penal mediatizat prin comunicatul nr. 496/VIII/3 din 16 mai 2017.

Până la această dată Autoritatea Navală Română nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii