Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aleşii locali au votat cuantumul burselor Ce bani vor primi, lună de lună, elevii constănţeni şi pentru ce merite

ro

14 Oct, 2015 00:00 4180 Marime text
 
Consilierii locali, întruniţi, ieri, în şedinţă ordinară, au votat în unanimitate proiectul de hotărâre pentru aprobarea numărului şi cuantumului burselor aferente semestrului I al anului şcolar 2015-2016 pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat.

 
Conform proiectului de hotărâre, cuantumul burselor ar urma să fie de: 100 de lei/lună - bursa de performanţă, 25 de lei/lună - bursa de merit, 25 de lei/lună - bursa de studiu şi 75 de lei/lună - bursa de ajutor social.
 
„Bursele vor fi acordate începând cu luna octombrie. Pentru bugetul de anul viitor, va trebui să suplimentăm bugetul alocat burselor cu 1,3 milioane de lei, deoarece, în semestrul II, pe lista beneficiarilor vor fi adăugaţi şi elevii din clasele I, a V-a şi a IX-a. Sper să reuşim majorarea plafonului pe viitor“, a declarat primarul interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 


Acesta a mai declarat că vrea un set de norme care „să nască o competiţie între elevi“, acest lucru revenind Ministerului Educaţiei. În semestrul I al anului şcolar 2015-2016, potrivit listelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la nivelul municipiului Constanţa sunt 9.623 de elevi beneficiari ai celor patru feluri de burse. „Sperăm ca Guvernul şi parlamentarii să înlocuiască principiul cantităţii cu cel al calităţii în luarea deciziilor ce privesc finanţarea învăţământului preuniversitar“, a mai spus Decebal Făgădău.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, nemulţumită de cuantumul burselor

„Suntem de părere că suma aferentă cuantumului burselor ar trebui să fie stabilită în funcţie de valoarea salariului minim pe economie. De aceea, propunem ca valoarea bursei de merit să reprezinte 10% din salariul minim pe economie, bursa de studiu şi cea de performanţă - 15%, iar bursa de ajutor social - 20%. Cuantumurile propuse mai sus ar necesita un efort bugetar de aproximativ 1,1 milioane de lei/lună.
 
În şedinţa Consiliului Local Municipal din 9 septembrie, s-a aprobat suma de 2 milioane de lei pentru acordarea burselor în perioada rămasă din actualul exerciţiu bugetar (octombrie-decembrie). Pentru acordarea burselor în cuantumurile propuse de AEC, este nevoie de aproximativ 3,3 milioane de lei, fiind necesari încă 1,3 milioane de lei. Această suma există în buget, la capitolul Învăţământ existând suma de 1,4 milioane de lei neexecutată, aceasta fiind destinată iniţial proiectului pentru elevi şi studenţi «Și eu pot», care nu a mai avut loc. În sfârşit, Primăria îşi îndeplineşte obligaţia legală şi acordă burse elevilor şcolarizaţi în municipiul Constanţa. Din nefericire, cuantumul burselor de merit şi de studiu este extrem de mic, elevii neputând să îşi asigure nici costul unui abonament redus la transportul local în comun, pe o linie, care este 27,5 lei.
Propunerea noastră, conform căreia cuantumul bursei se stabileşte în funcţie de salariul minim economie, ar avea ca efect creşterea periodică a sumei, aceasta fiind raportată la condiţiile socio-economice existente. Îi asigur pe toţi elevii din municipiul Constanţa că AEC va întreprinde toate acţiunile necesare pentru ca aceste cuantumuri să fie mărite“, a declarat Constantin Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elev 03 Nov, 2015 09:48 Mult, putin, intrebarea este : cand intra elevii efectiv in posesia acestor sume de bani, caci toata lumea vorbeste, isi da cu parerea ca e putin sau ca e mult dar nimeni nu stie exact data cand se primesc bursele.