Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Sorin Mihai, precizări importante despre burse, teste de salivă în școli și vaccinarea elevilor

ro

02 Feb, 2022 14:20 2043 Marime text
Profesorul Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, vine miercuri, 02 ianuarie, la ZIUA LIVE.


Șeful IȘJ Constanța ne va răspunde întrebărilor legate de subiecte precum testele de salivă ale elevilor, simulările județene, pregătirea examenelor naționale, ori concursul pentru funcțiile de conducere. 
 
Elevii și preșcolarii s-au reîntors în clase, incidența crește, iar examenele naționale încep să bată, practic, la ușă.
 
Testele de salivă pentru elevi distribuite părinților au trecut printr-o perioadă de pauză, iar în prezent distribuirea s-a reluat și se dau asigurări că nu se va mai întrerupe.
 
Bursele de merit continuă să trezească nemulțumirile elevilor, dar și pe ale părinților, simulările județene sunt în desfășurare, iar concursul pentru posturile de director și director adjunct trezesc emoții în rândul cadrelor didactice.
 
Peste toate aceste aspecte, participanții la actul de învățământ trăiesc cu teama că, dată fiind incidența crescută, școlile ar putea trece oricând în online, din nou.
 
În întreg acest context, profesorul Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, vine la ZIUA LIVE, pentru a ne răspunde întrebărilor legate de aceste subiecte.
 
Totodată, șeful IȘJ Constanța ne vorbește și despre pregătirile care se fac în unitățile de învățământ pentru ca elevii claselor a VIII-a și a XII-a să întâmpine fără emoții examenele de la finalul anului școlar.


Sorin Mihai vorbște despre situația testelor de salivă.
 
 

Li s-au distribuit cel putin căte 3 teste per elev. Am avut suficiete teste. Ieri, au fost distribuite cel putin cate 2 teste per elev. La  acest moment, sunt suficiente teste in fiecare unitate de învățământ. Urmează să distribuim și măsti pentru unitățile de învățământ, a spus Sorin Mihai la debutul interviului la ZIUA LIVE.  

 
 
Despre modificarea referitoare la intrarea școlilor în online si cum influențează locurile la ATI este o altă temă abordată la ZIUA LIVE.
 
 

Intrarea în online intră în online și în funcție de infrastructură. S-a intrat  în online și din cauza unei avarii RAJA. Avem clase în online unde s-au identificat 3 elevi confirmați pozitiv.

 
 

Confirmarea pozitivă trebuie făcută unde există posibilitatea de accesare a testului specilizat. Pot intra în online dacă mai mult de 50% din clase sunt suspendate. Dacă avem un grad de ocupare mai mult de 75% a paturilor la ATI, se poate intra în online.

Ultima dată gradul de ocupare era la nivel de 45%, a precizat șeful IȘJ.

 
 
 
A început vaccinarea copiilor peste 5%.  
 
 

Am avut o situație în care ordinul comun era în discuție gradul de vaccinare al personalului. Nu s-a luat în calcul cel al elevilor. Decizia legată de situația paturilor la ATI  s-a pus în discutie vazând că Omicron nu creează atât de multe situații care să supraglomereze sistemul sanitar, a mai spus Sorin Mihai.

 


 La un moment dat, s-a spus că, condiționarea elevilor, accesul lor la ore, ar fi vaccinarea.
 

 
Nu s-a pus niciodată în discuție așa ceva. Astfel de teoriii bizare au mai apărut. E important să lămurim. Nu se pune în discuție nici măcar în ceea ce privește cadrele didactice. Noi stăm bine.



Procentul de vaccinare în unitățile de învățământ este de peste 75%. Le mulțumesc tutoror colegilor mei!  Nu se va pune o astfel de problemă, am ferma convingere că nu se va întâmpla așa ceva, a pus Sorin Mihai la ZIUA LIVE.

 
 
 
Sorin Mihai vorbște la ZIUA LIVE și despre burse.
 
 

Fondul alocat burselor a crescut și este evident ca e de bine așa ceva. S-au inlesnit modalitatile de a depune solicitări. Un rol esențial îl au diringinții. A crescut și cunatumul burselor.


Fiecare administrație locale poate să intervină financiară. Cunatumul minim pentru o bursă de performanță este de 500 de lei. Aceste cuantumuri minime au crescut. Numărul de beneficiari a crescut. NU mai discutăm de așa de mulți elevi care să ia burse de merit. Dar, avem și alte tipuri de burse. Bursa de merit nu e competiție. Elevul este răsplătit că a muncit, a mai precizat Srin Mihai.

 


Șeful IȘJ vorbește despre tragedia de la Năvodari și despre incidentul de la Corbu, unde ar fi existat o discuție, că mediile ar fi influențat decizia de a se sinucide a acestor copii. 

 

 Dacă discutăm la nivel general, învățarea in mediul online nu se poate compara cu prezența fizică. A creat o presiune asupra sistemului, o stare de stres a părinților, elevilor, cadrelor didactice. În pandemie toti suntem afectați de o presiune. Este o stare de tensiune că trecem printr-o grea încercare întreaga omenire.


Mi-am luat informațiile de la unitățile respective unde învățau copiii respectivi. În ceea ce privește tragedia de la Năvodari, nu era într-o situație limită. Era un elev cu rezultate modeste, dar nu coringent, sau să fi rămas cu o situație neîncheiată. A găsit mereu înțelegere din partea cadrelor didactice.


Acolo sunt alte detalii pe care nu le voi prezenta public., a menționat șeful IȘJ la ZIUA LIVE.  




Sorin Mihai vorbește și despre simulări.
 
 

Următoarele simulări din februarie nu vor mai fi opționale, ci obligatorii. Sunt județe care stau mai bine la capitolul simulări decât județul Constanța. La fel ca la simulările naționale, se vor trece și acestea în catalog.

E o modalitate de evaluare eficientă, pentru a vedea unde se situează elevii la un moment dat., a mai precizat Sorin Mihai. 
 


Sorin Mihai a făcut precizări la ZIUA LIVE și despre concursul pentru funcțiile de conducere.
 
 

Sunt 98 de funcții de director și 52 de funcții vacante de directori adjunct. E trist că nu mai von colegi de -ai noștri că aceste funcții. Sunt funcții de sacrificiu , dar și onorante. Acest concurs ne dă oportunitatea de a avea  o atestare a valorii noastre, o evidențiere că noi avem în spate un concurs care ne dovedește competențele.


 Nu toate posturile vacante vor fi ocupate. Dacă ocupăm o funcție de director, trebuie să arătăm puțină rigoare, mai ales în ceea ce privește oorganizare documentelor. , a spus Sorin Mihai. 



Interviul integral îl puteți urmări aici. 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii