Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:43 24 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din culisele protestului elevilor din Constanța pentru burse. Elevii nu se dau bătuți!

ro

10 Jan, 2022 00:00 1210 Marime text
  • Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 stabilește criteriile generale de acordare a burselor școlare pentru elevii din învățământul românesc.
  • Elevii sunt nemulțumiți de decizia Ministerului Educației de a oferi bursele de merit doar celor ce au media minimă generală de 9,50 față 8,50, așa cum era precizat în ordinul precedent.
  • Șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța a declarat pentru ZIUA de Constanța că ordinul se va aplica începând din semestrul al II-lea, conform OME 5.870 din decembrie 2021.
  • Reprezentanții Asociației de Elevi din Constanța au declarat pentru ZIUA de Constanța că protestele vor continua în această săptămână. 
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat printr-un comunicat oficial că bursele de merit vor fi primite doar de câtre elevii ce au media generală cuprinsă între 9,50 și 10.
 
Până acum, elevii aveau nevoie de o medie generală minimă de 8,50 pentru a primi bursa de merit.
 
Pe site-ul oficial al Ministerului Educației, a apărut în data de 5 ianuarie 2022, un comunicat prin care este anunțată situația burselor de merit.
 
Asociațiile de Elevi, inclusiv Asociația Elevilor din Constanța, au protestat la București, în data de 6 ianuarie 2022, în fața Ministerului Educației în speranța că Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 va fi revocat sau modificat astfel încât media minimă generală pentru acordarea burselor de merit să râmână la 8,50.
 
Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).
 
Protestul elevilor nu a avut succes, dar aceștia nu se dau bătuți.
 
Reprezentanții Asociației de Elevi din Constanța au declarat, pentru ZIUA de Constanța, situația neplăcută în care se află din cauza acestui ordin al Ministerului Educației.
 
Conform spuselor lor, elevii au fost primiți în ziua protestului de către secretarii de stat ce le-au reamintit de faptul că bursele școlare au fost mărite, de asemenea, elevii nu ar cunoaște toate tipurile de burse școlare.
 

Totodată, se pare că ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a ieșit să facă declarații la aproximativ 10 minute după încheierea protestului, iar acest fapt a însemnat o altă nemulțumire în rândul elevilor care ar fi vrut ca declarațiile să fie făcute în fața lor, potrivit spuselor reprezentanților Asociației de Elevi Constanța.
 
Reprezentanții Asociației de Elevi Constanța au spus că bursele școlare se calculează pe un întreg an școlar, prin urmare pentru anul școlar curent 2021-2022, calculul este efectuat deja, dar acest lucru vine în contradicție cu noul ordin al Ministerului Educației conform căruia noile criterii de acordare a burselor școlare se aplică chiar din semestrul al II-lea al acestui an școlar.
 
Șeful Inspectoratului Județean Constanța, Sorin Mihai, a confirmat pentru ZIUA de Constanța că, bursele școlare, se vor acorda aplicându-se noile criterii, începând cu semestrul al II-lea al anului curent școlar, conform OME 5.870 din decembrie 2021.
 
Reprezentanții Asociației de Elevi Constanța au declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că acțiunile împotriva acestui ordin vor continua până când vor obține ce și-au propus. Săptămâna aceasta protestele vor continua.
 
ZIUA de Constanța vă va ține la curent în legătură cu situația elevilor pe parcursul obținerii de informații noi.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă foto: Asociația Elevilor din Constanța
 
Citește și:
 
Elevii protestează
Ministerul Educației a modificat media minimă necesară elevilor pentru a primi bursele școlare. Ce spune șeful IȘJ Constanța (VIDEO+DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii