Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia nu este definitivă Primarul suspendat al municipiului Constanţa, în arest la domiciliu (referat DNA + minuta Curţii Supreme)

ro

22 May, 2015 00:00 2268 Marime text
Radu Ştefan Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, a fost scos, ieri, din arest şi dus în faţa judecătoarei Anca Mădălina Alexandrescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Şi asta pentru că primarul suspendat a solicitat înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar. Ulterior deliberărilor, Alexandrescu a admis cererea lui Mazăre, înlocuindu-i arestul preventiv cu cel la domiciliu. Chiar şi aşa, edilul suspendat rămâne în spatele gratiilor deoarece hotărârea judecătoarei Alexandrescu nu este definitivă.

Iată minuta Curţii Supreme

„Admite cererea formulată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Mazăre Radu Ştefan cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri.

Pe durata arestului la domiciliu inculpatul Mazăre Radu Ştefan are următoarele obligaţii:

Să nu părăsească imobilul în care locuieşte, respectiv cel situat în (...), fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.

Să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat.

Să nu comunice cu inculpaţii şi suspecţii, cu martorii şi cu experţii desemnaţi în cauză, direct sau indirect.

Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin pe durata acesteia sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.

Dispune punerea în libertate a inculpatului Mazăre Radu Ştefan, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 27/U din 2 aprilie 2015 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1217/1/2015, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 25 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare“.  

Amintim că Anca Mădălina Alexandrescu este magistratul care a respins, la jumătatea lunii martie, cererea de arestare preventivă atât a lui Mazăre, cât și a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, aseară să înlocuiască măsura arestului preventiv, dispusă în cazul primarului Constanței Radu Mazăre, cu cea a arestului la domiciliu. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurorii DNA tot la Curtea Supremă.
 
Oricare va fi decizia judecătoarei, ea va putea fi atacată la Curtea Supremă, cu contestaţie.
Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii