Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuri de cazare puse la blat de sefii Universitatii "Ovidius"

ro

01 Nov, 2003 00:00 1378 Marime text

Un nou "hotel", chiar in centrul orasului, pentru institutia de invatamant superior

Universitatea constanteana a primit cadou caminul grupului scolar "George Emil Palade", in detrimentul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta * In acest fel, sefii de la "Ovidius" pun mana pe un imobil in centrul orasului, in care pot sa cazeze turisti in timpul sezonului, in regim de hotel, la fel cum procedeaza si cu alte camine pe care le au in administrare * In mod cu totul ciudat, prorectorul Ciupina a "uitat" sa spuna, inainte de cazari, ca exista locuri si in acest camin, venind cu surpriza mai tarziu * Acest lucru e cu atat mai bizar cu cat sefii Ligii studentilor, cei care fac cazarile in camine, au fost suspectati de mai multe ori ca iau spaga si ar fi avut tot interesul sa pastreze cateva locuri in maneca

Pentru a-si completa necesarul de locuri de cazare, Universitatea "Ovidius" incheie in fiecare an contracte cu caminele liceelor din Constanta. In aceste camine sunt cazati, in general, studentii din primii ani, care nu prind loc in spatiile de cazare ale universitatii. Studentii care sunt nevoiti sa locuiasca in caminele liceelor trebuie sa suporte anumite dezavantaje: distanta mai mare fata de scoala, aglomeratia din camere, plata in avans a mesei la cantina si programul strict de acces. Anul acesta, Universitatea "Ovidius" a primit o lovitura puternica pierzand contractul cu caminul Grupului Scolar "Tomis", care a fost preluat de catre Liceul International de Informatica.In preziua cazarilor, prorectorul cu probleme studentesti, Victor Ciupina, a prezentat lista caminelor de liceu cu care universitatea are contracte in acest an. Ciupina a "uitat" sa mentioneze numele caminului Grupului Scolar "George Emil Palade" - cunoscut ca "Liceul Sanitar" - desi existau, inca de atunci, zvonuri care acreditau ideea ca informatia era cunoscuta din timp de catre sefii Ligii Studentilor, care se ocupa de repartitia in camine. Dupa numai cateva zile, dupa ce cazarea incepuse, Ciupina si-a "amintit" de acest camin si a declarat public ca studentii de la "Ovidius" se pot caza si la "Sanitar". Povestea este cu atat mai ciudata cu cat sefii ligii - care se ocupa de cazarea studentilor - au fost suspectati in repetate randuri ca primesc mita pentru cazare si ar fi avut tot interesul sa poata scoate din maneca ceva locuri in plus, la sfarsit. Intrebat de ce nu a anuntat inainte de cazare ca exista locuri si la "Caminul Sanitar", Ciupina s-a eschivat, spunand ca el a spus o data care sunt locurile de cazare si nu vrea sa revina asupra subiectului.

Vara, universitatea ar putea castiga de pe urma turistilor

Ne-am informat si am aflat ca respectivul camin apartine chiar universitatii. Asadar, nu e vorba de un simplu protocol intre cele doua institutii, lucru ce ar fi putut justifica faptul ca informatia a ajuns mai tarziu la universitate. Caminul a ajuns la universitate printr-o decizie a Consiliului Local. Inspectoratul Scolar Judetean a contestat in instanta aceasta decizie, dar a pierdut procesul, caminul ramanand in folosinta universitatii. Caminul, cu 110 locuri de cazare, a fost renovat in urma cu doi ani, atunci cand s-au refacut grupurile sanitare si a fost schimbat mobilierul. Dupa aceste investitii, caminul a fost facut cadou universitatii, care s-a trezit cu spatii de cazare in centrul orasului. Elevii grupului scolar si ai scolii postliceale vor ramane in continuare in camin, pana la absolvirea studiilor, dupa care universitatea poate sa faca ce doreste cu aceste locuri de cazare. S-ar parea ca, in aceasta situatie, miza cea mare nu este cazarea studentilor in timpul anului universitar, ci banii pe care Universitatea "Ovidius" i-ar putea castiga in timpul vacantei de vara, cand caminul va putea functiona in regim de hotel, la fel cum se intampla in prezent cu celelalte spatii de cazare ale universitatii. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean, Liliana Timofte, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu renunta la lupta, ci va incerca sa reintre in posesia caminului Grupului Scolar "George Emil Palade".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii