Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infracţiuni constatate de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române

ro

10 Dec, 2016 11:55 1295 Marime text
În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au constatat aproape 50 de infracțiuni economice.

În perioada 2 – 8 decembrie, în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 48 de infracţiuni economice.

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 48 de persoane, dintre care 12 au fost reţinute, iar o persoană a fost arestată. Poliţiştii au constatat 18 infracțiuni de evaziune fiscală, 6 prevăzute de Codul Vamal, câte  4 înşelăciuni și delapidări, 3 fapte de uz de fals și câte 2 infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale și dare de mită.

De asemenea, polițiștii au constatat câte o infracțiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la înşelăciune, neglijenţă în serviciu, abuz de încredere, spălarea banilor,  luare de mită, conflict de interese și câte o faptă prevăzută de Codul Muncii și de Codul Fiscal.

În această perioadă, polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat 53 de  percheziţii domiciliare și au pus în aplicare 18 mandate de aducere. Totodată, au aplicat 30 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de aproape 120.000 de lei.

La data de 7 decembrie a.c., poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 23 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa şi  Maramureş. Activitățile s-au desfășurat într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care mai multe persoane şi societăţi comerciale sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 - 2013, persoanele vizate ar fi creat şi implementat un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin intermediul a două societăţi comerciale, având la bază înregistrarea în documentele de evidenţă contabilă a societăţilor beneficiare şi declararea fiscală în numele acestora  a unor achiziţii fictive de valoare crescută de la mai multe societăţi comerciale.

Prin aceste operaţiuni s-ar fi urmărit atât sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată şi a impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi scoaterea nelegală din patrimoniul persoanelor juridice a unor lichidităţi în cuantum semnificativ, sub aparenţa achitării contravalorii bunurilor „achiziţionate” de la societăţile comerciale declarate ca furnizori.

Prejudiciul total adus bugetului consolidat al statului este estimat la 5.000.000 de lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproape 9.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, a fost indisponibilizați aproximativ 170.000 de lei.

Față de 3 persoane s-a luat măsura reţinerii, iar față de alte 4 se continuă cercetările sub control judiciar.

De asemenea, au fost aplicate sechestre asiguratorii pe bunuri mobile, în valoare totală de aproximativ 25.000 de euro.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

La data de 7 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au efectuat 9 percheziții domiciliare la 6 persoane fizice din municipiul Oradea, bănuite de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015 – 2016, cei în cauză  ar fi comercializat online piese auto second-hand, rezultate din dezmembrări, deşi nu erau deţinători de societăţi comerciale şi fără a declara veniturile realizate astfel în calitate de persoană fizică.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri şi au fost identificate două autoturisme avariate, opt caroserii și componente auto, în valoare de peste 50.000 de lei, provenite din dezmembrări.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celor în cauză şi pentru stabilirea prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului.

La data de 7 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, au început urmărirea penală împotriva unui buzoian, în vârstă de 48 de ani.

Acesta, în calitate de administrator a unei societăţi comerciale ce are ca principal obiect de activitate „construcţii şi  materialele  de construcţii”, este bănuit că, în perioada 2012–2015, nu ar fi declarat organelor fiscale veniturile impozabile şi cheltuielile prin declaraţiile anuale de impozit pe profit.

De asemenea, acesta nu ar fi înregistrat în evidenţa contabilă toate veniturile impozabile realizate şi nu ar fi prezentat documentele şi actele de evidenţă contabilă în original sau reconstituite.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 7.300.000 de lei.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii