Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi turci depistaţi în zona economică exclusivă a României, trimişi în judecată la Constanţa

ro

12 May, 2016 00:00 1219 Marime text


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Alen Zaven Huneryan şi a lui Cemil Celikkran, cetăţeni turci. Cei doi au fost cercetaţi de procurorii constănţeni pentru pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie, pescuit comercial în perioada de prohibiţie, folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comerciale, punerea în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, încredinţarea conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi conducerea navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa. Mâine, instanţa va analiza măsura preventivă dispusă în cauză.
 
Procurorii arată că, la data de 17 aprilie 2016, lucrătorii poliţiei de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Grup Nave Constanţa au depistat în zona economică exclusivă a României pescadorul sub pavilion turcesc „Pasam“, la bordul căruia se aflau proprietarul navei, Alen Zaven Huneryan, comandantul de fapt al navei, Cemil Celikkran, precum şi alte şapte pescari, toţi cetăţeni turci.
 
„La momentul depistării, o altă navă a reuşit să se sustragă controlului Gărzii de Coastă şi să fugă în apele internaţionale. Pe pescadorul turcesc au fost descoperite o instalaţie de ridicat plase tip setci, peste 27 de plase de pescuit, lungi de 70 de metri, folosite, alte 40 de plase nefolosite, viscere şi alte piese de peşte (calcan) prelucrate, 120 de saci cu gheaţă, iar din apele mării au fost recuperaţi 1.200 de metri de plasă întinsă pentru braconaj piscicol.
 
Din relatările membrilor de echipaj, a reieşit că vasul lor avea misiunea de a strânge marfa recoltată din mare de alte nave, aspect ce a explicat cantitatea mare de material de răcire găsit pe pescador. S-a constatat că pescadorul nu avea licenţă sau autorizaţie de pescuit, iar pe de altă parte, potrivit legii române, în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2016, în zona depistării navei respective funcţionează interdicţia de a pescui. Din relatările celor şapte pescari a rezultat că nu aveau cunoştinţă despre inexistenţa licenţei de pescuit şi că fuseseră angajaţi fără forme legale de proprietarul pescadorului, cu promisiunea de a primi 40 % din peştele recoltat“, se mai arată în ancheta magistraţilor.
 
Mai mult decât atât, la control s-a mai constatat că pescadorul nu avea echipaj minim calificat pentru a naviga în condiţii de siguranţă, că inculpatul Alen Zaven Huneryan, ca proprietar, îi încredinţase conducerea navei coinculpatului Cemil Celikkran, care însă nu avea brevet de comandant de navă, pentru a putea exercita legal o asemenea funcţie.
 
Pe de altă parte, s-a mai constatat că nava nu era dotată cu echipamente de salvare sau de intervenţie în cazul unor evenimente de navigaţie şi că aşa-zişii membrii de echipaj erau de fapt pescari angajaţi fără forme legale de către proprietarul pescadorului.
 
Imediat după depistare, a fost luată măsura sechestrului asigurător asupra pescadorului depistat, iar la data de 20 aprilie, procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei doi inculpaţi, pentru următoarele 30 de zile, propunere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii