Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 1. Șapte persoane audiate Judeţul Constanţa, răscolit de zeci de procurori DIICOT. Sunt implicaţi şi ofiţerii de la Operaţiuni Speciale

ro

18 Jan, 2017 11:09 4405 Marime text
Azi, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Buzău, Hunedoara, Mehedinţi, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti  efectuează un număr de 30 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Buzău, Constanţa, Hunedoara, Mehedinţi, Timiş şi în municipiul Bucureşti în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, acces fără drept la un sistem informatic, punerea în circulaţie de valori falsificate, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

    În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014 – 2015, cei aproximativ 50 de membri ai grupurilor infracţionale au montat pe ATM-uri din Cehia, Slovenia şi Slovacia dispozitive de tip skimming pe care le-au folosit pentru preluarea ilicită a datelor confidenţiale bancare.

    Ulterior datele preluate au fost folosite pentru falsificarea şi punerea în circulaţie a unor instrumente de plată electronică cu care membrii grupurilor au  achiziţionat produse de la diferite societăţi comerciale din S.U.A., Sri Lanka, Filipine, Cambodgia, Tunisia şi Marea Britanie.

    Atât încasarea sumelor de bani provenite din infracţiuni, cât şi valorificarea produselor achiziţionate cu instrumente de plată contrafăcute s-au  efectuat în România.

    Din activitatea infracţională, suspecţii au obţinut venituri ilicite de aproximativ 200.000 de euro, în dauna a peste 1000 de persoane fizice din Slovenia, Cehia şi Slovacia.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia de Operaţiuni Speciale.

    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

UPDATE 1, ora 15.43

În urma percheziţiilor efectuate astăzi, procurorii DIICOT - ST Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti au ridicat în vederea continuării cercetărilor mai multe dispozitive de tip skimming, 18 unităţi hard-disk, 25 de laptop-uri, 60 de suporţi optici de memorie şi memorii USB, 80 de telefoane mobile şi cartele SIM, 31 de carduri bancare şi suporturi de tip card cu bandă magnetică şi obiecte vestimentare susceptibile a fi fost folosite la săvârşirea de infracţiuni.

Totodată, au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor 3 g. de marijuana, un pistol şi 2.000 de ţigarete care nu aveau timbru fiscal emis de autorităţile române.

La sediul DIICOT - ST Piteşti vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii