Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Primarii 2008-2016. Generaţia care va umple pușcăriile

ro

24 Nov, 2014 00:00 1880 Marime text
Pe surse, cum se spune, s-a aflat că aleşii locali au dreptul doar la două mandate succesive. Asta după ce iniţiativa legislativă a fost aprobată, tacit, de Camera Deputaţilor, la finele săptămânii trecute.

Așa se face că primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi cei judeţeni nu vor mai putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate la rând. Vestea nu este prea liniștitoare sau, cel puţin, nu ar trebui să fie. Pentru că, la încheierea mandatului, primarii și președinţii de consilii judeţene vor trebui să dea socoteală.
Nu celor care i-au ales în mod democratic. Nuuuu.
Chestiunea asta cu democraţia este mult prea necunoscută pentru cei care, odată ajunși în jilţurile de comandă, se cred niște dumnezei. Dar să revenim la primarii și la președinţii noștri de consilii judeţene. Odată ce li se termină mandatele, trebuie să dea socoteală celor care vor veni în locul lor și nu vor să înceapă mandatul de primar cu o moștenire grea lăsată de generaţia veche, cea dintre 2008 și 2016. Noii primari se vor lăsa aleși, ba chiar vor fi ajutaţi de cei care, astăzi, sunt primari pe funcţie.
Cei ce sunt azi speră că vor preda mandatul unor rude, unor prieteni, unora dintre apropiaţii lor.

Și vor crede că, în felul acesta, și-au protejat spatele scăpând basma curată cu toate problemele pe care le-au creat în cei opt ani cât au fost la conducerea localităţii. Iar când spun că vor încerca să predea mandatul cu problemele pe care le-au creat, fac, desigur, referire la prejudicii ce au consecinţe penale și/sau civile. Pe care cred că niciunul dintre noii primari nu le va lua așa cum sunt. Pentru că nimeni nu va dori să ia o tinichea de care să nu știe cum să scape. Se vor cere tot felul de auditări, de controale peste controale. Care se vor finaliza cu percheziţii.
Iar generaţia de două mandate de primari de azi va auzi bine de tot zdrăngăneala cătușelor. Cătușe pe care le va plimba prin dube, prin tribunale, prin pușcării. Și, odată cu ele, lozinca mult bătătorită: „Nu sunt vinovat. Tot ce am făcut am făcut pentru locuitori.“ La ora actuală, din judeţul Constanţa, pot face repede o listă cu cel puţin 20 de primari care, prin 2017, vor fi în celule. Și își vor cere insistent drepturile de deţinut. Cele conferite de lege.

Când spun că pot întocmi repede o listă, mă gândesc la primarii care au făcut și încă mai fac tot felul de coţcării cu asfaltările, cu retrocedările, cu drumurile de toate categoriile făcute pe hârtie și inexistente în realitate, cu licitaţii date altora tot pentru ei etc. Desigur, din această mare horă nu vor scăpa nici președinţii de consilii judeţene ori vicepreședinţii lor. Mulţi se vor apuca, încă de acum, să șteargă urmele nelegiuirilor făcute în anii de mandat. Și chiar vor reuși. Dar greu de tot. Dar teama de cătușe tot rămâne un coșmar. Și nu mai este mult până atunci.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii