Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial 1 Decembrie fără scandal și huiduieli. Asta-i România mea!

ro

01 Dec, 2015 00:00 2232 Marime text
Ziua de 1 Decembrie continuă să fie problematică din considerente care nu au fost încă lămurite cu argumente pro și contra. Istoricii din noua generaţie sunt cei mai critici, nu atât faţă de alegerea zilei de 1 Decembrie, cât faţă de ambianţa în care ea se desfăşoară. În ceea ce priveşte percepţia pe care românii de astăzi o au despre Ziua Naţională, fiecare generaţie îşi trăieşte timpul ei şi are propriile proiecte pentru viitor, însă întotdeauna planurile fiecărei generaţii, indiferent de timpul ei istoric, depind foarte mult de cadrul social, de oportunităţile care îi sunt oferite sau nu.
 
Prima zi națională de 1 Decembrie pe care mi-o amintesc și ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Coposu, liderul de atunci al mișcării anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, prim-ministrul de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului Opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Ion Iliescu să-i facă un semn cu mâna ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass-media vremii.
 
În anul 1990, după Revoluție, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea Opoziției de a adopta ziua de 22 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat, la 31 iulie 1990, Legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională, și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională. Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României. Legea adoptată în 1990 de Parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării Opoziției anticomuniste de adoptare a zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională.
 
Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.
 
Într-un moment în care în România patriotismul este atât de puţin important și în Europa se vorbește tot mai mult despre inutilitatea cadrului naţional, aniversarea Zilei Naţionale devine un moment de excepţie în afirmarea identităţii și tradiţiilor naţionale. Din păcate, sunt și mulți români care au uitat de propria sărbătoare națională. Atât de mult înseamnă 1 Decembrie pentru unii, încât nu au nicio idee despre semnificația acestei zile! Asta nu-i împiedică însă să se declare patrioți de ocazie…
 
De 1 Decembrie, spiritul sărbătorii îi scoate din case pe mulţi. La o ţuică, o bere sau o porție de fasole cu un vin fiert. Cu toţii profită cum ştiu mai bine de un weekend liber prelungit. Mi-aș dori să trăiesc anul acesta acel 1 Decembrie fără scandal și huiduieli, departe de orice manifestare a partidelor, culpabile de egoisme sau incompetență, să reușim, fiecare dintre noi, prin câte un gest simplu, cum ar fi simpla arborare a drapelului național la fereastră, să punem în mișcare națiunea, să nu mai înjurăm și să blestemăm locul de unde ne tragem, să redevenim acea forţă uriaşă care, peste toate adversităţile, să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional!
 
La mulţi ani, România, la mulți ani, românilor, oriunde v-ați afla!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii