Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei afacerişti din Constanţa, pedepsiţi în dosarul poate celui mai misterios furt de echipamente high-tech din România (document)

ro

12 Dec, 2014 00:00 7764 Marime text
Trimis spre soluţionare încă din data de 4 martie 2008, Judecătoria Oradea a soluţionat, ieri, pentru a doua oară, dosarul poate celui mai misterios jaf de echipamente high-tech (cipuri pentru filtrele de telecomunicaţii, echipamente de reglat frecvenţa) din România. În această cauză, care a fost trimisă de două ori spre rejudecare, de judecătorii Curţii de Apel Oradea, au fost cercetaţi cinci bărbaţi.

Printre cei osândiţi la ani grei de detenţie se numără şi trei afacerişti din Constanţa. Potrivit bihoreanul.gandul.info, furtul a fost comis pe data de 1 martie 2007 la firma Microrom, furnizor de subansamble pentru Ericsson, Siemens şi Alcatel, iar bunurile, care nu ar mai fi fost găsite niciodată, ar fi valorat peste un milion de euro. Conform sursei mai sus citate, pentru recuperarea echipamentelor high-tech au derulat activităţi specifice poliţişti, detectivi particulari şi chiar vânători de recompense.
 
Potrivit bihoreanul.gandul.info, „capul afacerii a fost Romică Badea, un fost căpitan de navă, patron al unei firme de construcţii din Constanţa, secondat de doi dintre angajaţii lui, Stănel Zaharia şi Alfred Schroder, dar şi de un alt afacerist constănţean, Constantin Dumitru, administratorul unui depozit de cherestea”. Jurnaliştii din Bihor mai susţin că spargerea ar fi avut loc înainte ca produsele fabricate în ultima lună să fie exportate în Italia. „La Constanţa, marfa a fost depozitată la Constantin Dumitru. Borz s-a ocupat de sortarea şi ambalarea ei. (...) Iniţial, intenţia celor doi era să exporte toată marfa furată, însă, după o vizită la autoritatea vamală, au aflat că acest lucru le era imposibil. Pe fir a intrat şi un fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, Remus Barna, care a adus în schemă un cetăţean, acesta din urmă reuşind să dea de urma suspecţilor.
 
Întregul articol poate fi citit accesând link-ul de mai jos
http://bihoreanul.gandul.info/saptamanal/macro-jaf-micro-judecata-2627924
Revenind la condamnarea de ieri, aceasta a fost pronunţată de Patricia Pop, din Judecătoria Oradea.

Decizia nu este definitivă 

Magistratul l-a condamnat pe Aurel Borz la pedeapsa 7,8 ani de închisoare. Patricia Pop a încetat procesul penal privindu-l pe Alfred Schroder cu privire la infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Totuşi, bărbatul a fost condamnat la 10,8 ani de detenţie. Magistratul a încetat procesul penal privindu-l pe Romică Badea cu privire la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Badea a primit patru ani de închisoare, pentru complicitate la furt calificat. Asta în timp ce Stănel Zaharia s-a ales cu trei ani şi şase luni de închisoare, pentru furt calificat. Judecătoarea Patricia Pop a încetat procesul penal privindu-l pe inculpatul Costică Dumitru cu privire la trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la o infracţiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Magistratul i-a aplicat bărbatului pedeapsa de trei ani, patru luni şi zece zile de închisoare. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea, instanţă care, aşa cum arătam şi mai sus, a mai dispus rejudecarea cauzei de două ori.

Firme radiate  

Potrivit Registrului Comerţului, numele lui Romică Badea (născut pe data de 17.07.1958, conform portalului instanţelor de judecată) este legat de SC Vandor Exim SRL (radiată), de SC Samira Comimpex SRL (faliment), Romforest Star 2000 SRL (radiată), Rometal Star (funcţiune), Marmostil SRL (radiată), Damco Product SRL (radiată) şi Aris Production SRL (funcţiune, cu obiect „repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor“). Mai departe, afaceriştii constănţeni Alfred Schroder şi Constantin Dumitru apar şi ei în diverse firme, însă acestea sunt radiate, potrivit datelor oficiale.

SMS pe telefonul mobil pus la dispoziţie de Registrul Comerţului

Rometal Star SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Fagetului numărul 136. Asociaţi persoane fizice în această firmă apar Iancu Caratas, născut la data de 17 iunie 1951, din Rîmnicu de Jos, Constanţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 10%, dar şi Romică Badea, născut la data de 17 iulie 1958, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90%. Romică Badea este şi administratorul unităţii, ce are ca obiect de activitate „demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor”. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii firmei mai sus precizate, cu privire la dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Oradea, sens în care am trimis un SMS pe telefonul mobil pus la dispoziţie de Registrul Comerţului. Până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns. Tot potrivit Registrului Comerţului, SC Aris Production SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Dionisie cel Mic. Asociaţi persoane fizice sunt Romică Badea, născut la data de 17.07.1958, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, dar şi Dolfi Boarcăş (care este şi administrator), născut la data de 10.02.1951, în Constanţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%.

Spălare a banilor şi ucidere din culpă

Conform portalului instanţelor de judecată, numele lui Alfred Schroder nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor. În mai 2014, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Schroder la pedeapsa de cinci ani de închisoare, pentru spălare a banilor. Judecat în aceeaşi cauză, Iulian Bolchiş a luat trei ani de închisoare, tot pentru spălare a banilor. Mai mult decât atât, pe data de 8 februarie 2013, instanța l-a condamnat pe Alfred Schroder la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, într-un dosar ce a avut ca obiect „ucidere din culpă”. Decizia Judecătoriei Constanţa a fost menţinută şi de Curtea de Apel Constanţa, la data de 20 iunie 2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii