Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele suspendat al CJC, acasă de ziua lui? Solicitările lui Nicuşor Constantinescu, declarate neconstituţionale de CCR (rechizitorii+document)

ro

05 Dec, 2014 00:00 3079 Marime text
Nicuşor Daniel Constantinescu poate scăpa, azi, de arest! Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa se află, conform ultimelor informaţii, în Penitenciarul Spital Rahova, şi cere, cu o zi înainte de ziua lui, de Sfântul Nicolae, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar ori cu cea a controlului judiciar pe cauţiune. Solicitarea lui Nicuşor Constantinescu va fi analizată în această dimineaţă de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, aceştia urmând să ia o decizie definitivă. În acest context, amintim că, ieri, Plenul Curţii Constituţionale a României a anunţat că măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate sunt neconstituţionale, deoarece ele contravin exigenţelor art. 53 din Constituţie.
 
Mai mult decât atât, măsurile anterior precizate ar încălca art. 53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art. 23), la libera circulaţie (art. 25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art. 26). Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate, pe larg, în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Chiar şi aşa, potrivit unor surse avocăţeşti, decizia Curţii Constituţionale ar putea fi „ocolită“ prin aplicarea controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade determinate şi ulterior prelungite. Raportat la cele mai sus precizate, potrivit aceloraşi surse avocăţeşti, măsura preventivă a arestului la domiciliu ar putea fi luată mai des decât în prezent.
 
Revenind la cererea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar ori cu cea a controlului judiciar pe cauţiune, aceasta a fost depusă, iniţial, pe rolul Tribunalului Constanţa. În această cauză, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa este acuzat de abuz în serviciu.
 
Rechizitoriul poate fi citit AICI
 
Nicuşor Constantinescu este judecat şi de Tribunalul Bucureşti, pentru că ar fi săvârşit 24 de infracţiuni. În acest dosar a fost deferit justiţiei şi Adrian George Gâmbuţeanu, directorul RAJDP Constanţa.
 
Rechizitoriul poate fi citit AICI
 
Şi Curtea de Apel Bucureşti îl judecă pe preşedintele suspendat al CJC, rechizitoriul putând fi citit AICI

După cum arătam şi în ediţiile trecute, Nicuşor Constantinescu este judecat tot la Curtea de Apel Bucureşti şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 
Atât rechizitoriul, cât şi decizia de ieri a Curţii Constituţionale a României pot fi citite accesând rubrica „Documente“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii