Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Jean Constantin, „examinat“ de ISU Cristinel Dragomir - „Nicio instituţie de cultură din subordinea CJC nu are aviz reactualizat pentru incendii. Remediem!“

ro

25 Nov, 2015 00:00 4191 Marime text


După tragedia de la clubul Colectiv, autorităţile locale au declanşat o amplă campanie de control în localuri, verificând dacă acestea respectă măsurile de siguranţă împotriva incendiilor. Astfel, au luat la bani mărunţi cluburile, restaurantele şi barurile, pentru a vedea dacă societăţile care administrează unităţile respectă avizele care stau la baza emiterii autorizaţiei de funcţionare.
 
Un astfel de plan a fost pus în aplicare şi la Constanţa, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, care a verificat în ultimele două săptămâni peste 30 de unităţi de alimentaţie publică, dar şi săli de cinema şi centre comerciale din judeţ. Comisiile de control ale ISU au descoperit 134 de nereguli, pe care le-au sancţionat cu avertismente, dar şi cu amenzi ce însumează aproximativ 443.000 de lei. Printre cele mai întâlnite deficienţe se numără lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu şi lipsa extinctoarelor sau a hidranţilor.

Centrul Multifuncţional „Jean Constantin“ ar putea fi inutilizabil dacă recepţia va dovedi că nu respectă normele ISU

Lucrările la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret - fostul cinematograf Republica - avansează în ritm alert. Potrivit reprezentantului firmei constructoare, Nicuşor Olteanu, recepţia lucrării ar trebui făcută până la sfârşitul acestui an. Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret, construit în locul fostului cinematograf Republica, care a primit, recent, numele actorului Jean Constantin, ar putea rămâne doar o clădire reabilitată, doar atât, dacă recepţia finală va dovedi că materialele folosite nu au respectat planurile contra incendiu.
 
Fiind vorba de fonduri europene la mijloc, potrivit proiectului, în clădire nu se pot efectua alte modificări timp de cinci ani, ne-a declarat vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir. Şeful CJC nu cunoaşte în acest moment dacă există deficienţe, însă verdictul final îl va da comisia de recepţie. Până la acel moment, ne-a trimis pentru detalii legate de refacerea centrului la firma care a câştigat licitaţia, Donicris Company.
 
În ceea ce priveşte celelalte instituţii de cultură din subordinea CJC (teatre, centre, şcoli de artă şi muzee), Dragomir spune că niciuna nu este în regulă cu reactualizarea avizelor ISU, pentru că au fost construite în urmă cu mulţi ani, însă se fac diligenţe pentru a se intra în normalitate. Ca să fie şi mai convingător, Dragomir a afirmat că nici sediul CJC nu are decât o singură ieşire şi trebuie să reînnoiască planurile de incendiu. Daniel Petrof, şeful ISU „Dobrogea“, a precizat, la rândul său, că în acest moment s-au făcut verificări inclusiv la sălile de spectacole, inclusiv cele din malluri, şi este foarte posibil ca şi unităţile de cultură din subordinea CJC să fi depus dosar de autorizare după ultimele normative, însă volumul solicitărilor este imens şi va mai dura o perioadă rezolvarea tuturor cererilor.
 
În privinţa recepţiei finale de la fostul cinematograf Republica, locotenent-colonel Daniel Petrov a precizat că va fi extrem de atent la modul în care au fost respectate recomandările făcute de colegii săi către executantul lucrării.

Constructorul garantează că materiale utilizate sunt ignifuge! 

Fostul cinematograf Republica, unul dintre cele mai populare din oraşul Constanţa, închis de ani buni pentru lucrări de modernizare şi renovare, îşi va redeschide porţile sub denumirea de Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret, unde noul cinema va îmbina premierele de teatru cu cele de film şi concerte. Noua sală modernizată va avea peste 700 de locuri, un sistem de sonorizare performant şi un ecran nou.
 
Imediat după evenimentele din clubul Colectiv, un angajat al firmei constructoare ne informa, prin intermediul unui email, că autorităţile ar trebui să verifice temeinic lucrarea realizată în cadrul acestui centru, deoarece, din ceea ce văzuse omul la faţa locului, materialele folosite în renovare ar fi fost identice cu cele din clubul în care şi-au pierdut viaţa 60 de tineri. Alertaţi de această informaţie, am căutat explicaţii la autorităţile judeţene, la ISU şi, în cele din urmă, la reprezentantul constructorului. Cum CJC nu a preluat încă clădirea, iar ISU va fi prezent la recepţia finală pentru verificarea respectării datelor din avizele iniţiale, singurul în măsură să ofere detalii rămâne constructorul. Iniţial neîncrezător în informaţia oferită de acel muncitor către redactorii cotidianului nostru, patronul a evitat să răspundă la întrebări. În momentul în care am intrat în amănunte şi i-am adus la cunoştinţă că ştim de la acelaşi angajat al firmei sale inclusiv de furtul care a avut loc în preajma sărbătorilor pascale în incinta şantierului Centrului Multifuncţional, Nicuşor Olteanu a acceptat să facă lămuriri în acest caz. În ceea ce priveşte lucrarea în sine, Olteanu susţine că toate materialele folosite au documente de provenienţă şi respectă protecţia împotriva incendiilor. De altfel, pe timpul lucrărilor, reprezentanţii ISU au făcut opt verificări în teren, doar una dintre acestea soldându-se cu o contravenţie. Prin urmare, reprezentantul constructorului susţine că nu există niciun pericol pentru public şi poate garanta oricând lucrarea executată! Acesta a precizat că numai centrul beneficiază de patru căi de acces duble spre bulevardul Ferdinand, fără să le mai pună la socoteală pe cele din spatele scenei, cu acces spre strada Cuza Vodă. Calitatea materialelor folosite nu va putea fi determinată însă decât în momentul recepţiei finale.

Bonus la lucrare: Donicris Company, la judecată cu Poliţia Română!

Furtul despre care ne-a relatat muncitorul din cadrul societăţii nu este o poveste simplă, ci una cu cântec. Localizată
în jurul sărbătorilor pascale, efracţia s-a soldat cu pierderi de aproximativ de 15.000 de euro pentru constructor, plus o amendă din partea Poliţiei, în valoare de 2.000 de lei, pentru neasigurarea pazei în interiorul şantierului. Între timp, constructorul a dat în judecată reprezentanţii Poliţiei, pe care îi acuză de faptul că, deşi aveau la sediul de la municipiu o copie a contractului de monitorizare încheiat între constructor şi firma de pază, l-ar fi amendat abuziv.
„Aveam contract de monitorizare încheiat cu o societate de pază şi protecţie, însă, între timp, ne-a expirat cartela cu care noi armam pentru siguranţă la părăsirea şantierului, iar firma în cauză nu ne-a anunţat. Aşa se face că, în momentul spargerii, senzorii nu au funcţionat şi nu a fost declanşată alerta, iar noi am pierdut bunuri în valoare de 15.000 de euro“, ne-a explicat Olteanu.
 
Informaţia iniţială raportată de muncitor reclama faptul că, în timpul furtului, a dispărut, printre altele, toată tehnica sanitară care trebuia montată în centru. Olteanu susţine că în realitate furtul a vizat scule şi doar câteva obiecte pentru dotarea spaţiilor sanitare, care au fost reachiziţionate din banii constructorului.
Reprezentantul firmei constructoare susţine că recepţia este întârziată de Enel, care funcţionează ca un stat în stat, iar firma sa a încasat banii pe lucrări în proporţie de aproximativ 85% până în acest moment.

Jean Constantin şi Dan Spătaru, găzduiţi în Centrul Multifuncţional 

Un spaţiu al centrului, pe partea stângă, va fi dedicat maestrului comediei Jean Constantin, unde vor fi amplasate bustul actorului şi o colecţie de obiecte personale. Şi tot în incinta centrului, o vitrină cu obiecte personale va avea şi maestrul Dan Spătaru, promite Dan Cojocaru, directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, care va prelua centrul după inaugurare.
 
Premiere cinematografice şi de teatru, seri de gală cu covor roşu, concerte, expoziţii - toate acestea se vor regăsi în fostul cinematograf, care va fi inaugurat cel mai probabil anul viitor. Dan Cojocaru îşi doreşte ca centrul să ajungă cel puţin la nivelul anilor ’80, când filmele rulau cu casa închisă. „În plus“, a adăugat Cojocaru, „mi-am propus ca, în timp, marii noştri actori să aibă o stea, aici, la noi, pe trotuarul din faţa cinematografului, şi ne bazăm pe Primărie să ne ajute la reabilitarea trotuarului şi la toaletarea copacilor din zonă“.

Dotări de aproape 3 milioane de lei la Centrul „Jean Constantin“! 

Consiliul Judeţean Constanţa face ultimii paşi pentru finalizarea proiectului „Centrul multicultural educativ pentru tineret“. Cum construcţia este aproape gata, autoritatea judeţeană a lansat, recent, licitaţia pentru achiziţia dotărilor viitorului centru, de la obiecte de mobilier, la computere, proiectoare cinematografice şi servicii de instalare echipament radio, de televiziune audio şi video. Licitaţia a fost împărţită în două loturi, unul pentru mobilier, a cărui valoare a fost estimată la 788.516 lei, celălalt pentru echipamente, de o valoare mult mai mare: 2.176.160 de lei. Valoarea întregii achiziţii se estimează la 2.964.676 de lei.
 
Printre condiţiile impuse ofertanţilor se numără cifra de afaceri pe ultimii trei ani, care trebuie să fie de minimum 1,5 milioane de lei pentru lotul de mobilier, respectiv 4 milioane de lei pentru cel de echipamente. Data deschiderii ofertelor a fost 8 septembrie, însă firmele care s-au prezentat au venit cu dosare incomplete. Urmează ca licitaţia să se repete în cel mai scurt timp.

Ce prevedea contractul iniţial pe fonduri europene

În luna aprilie a anului 2013, Consiliul Judeţean Constanţa semna contractul de finanţare, prin fonduri europene, a proiectului de transformare a Cinematografului Republica în Centru Multifuncţional Educativ pentru Tineret. Proiectul era mai vechi, dar abia în 2013 s-a reuşit accesarea de fonduri. În total, 3 milioane de euro. Dacă, iniţial, autoritatea contractantă, în cazul de faţă, CJC, estimase că lucrările vor costa 7 milioane de lei, procedura aleasă, cererea de ofertă, va aduce economii de 1,3 milioane de lei, preţul de adjudecare fiind de 5.687.000 de lei, fără TVA. Trei ofertanţi au încercat să câştige acest proiect, înscriindu-se la licitaţia publică iniţiată de instituţia judeţeană. În urma evaluărilor, lucrarea a fost adjudecată de societatea Donicris Company SRL. 
 
Potrivit Ministerului de Finanţe, SC Donicris Company raporta, pentru anul 2012, o cifră de afaceri netă de 172.553 de lei, o pierdere de 124.445 de lei şi nouă angajaţi. Firma, care îi are ca asociaţi pe Nicuşor Olteanu, Valeriu Olteanu şi Mihaela-Liana Sucata, avea nouă angajaţi, iar obiectul principal de activitate consta în „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.

Fina lui Nicuşor Constantinescu a fost asistent în cadrul proiectului

Aşa cum cotidianul ZIUA de Constanţa arăta în ediţia din data de 16 mai 2013, din partea Consiliului Judeţean Constanţa se implică în desfăşurarea proiectului: Ioan Mihai Nache, în calitate de manager proiect, Filis Husein - asistent Proiect 1 şi Iulia Maxim - asistent Proiect 2. Filis Husein, asistent Proiect 1, a devenit, în aprilie 2012, fina preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. Filis este fata lui Nurhan Ali, directorul executiv al HCM, club care l-a avut ca preşedinte pe Nicuşor Constantinescu. De asemenea, potrivit site-ului CJC, Filis Husein, fostă Ali, este angajată a CJC, ca inspector principal la Direcţia Generală de Proiecte.
 
Revenind la firma care a câştigat contractul, Donicris Company a mai realizat lucrările de la Sala Sporturilor, în 2010, când s-a mărit terenul de joc, pentru ca echipele locale de handbal să poată juca în Liga Campionilor. Şi atunci, mare parte a fondurilor necesare lucrării era asigurată tot de CJC. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii