FOTO-VIDEO. UDTTMR celebrează Ziua Limbii Tătare cu un spectacol special la Constanța!
FOTO-VIDEO. UDTTMR celebrează Ziua Limbii Tătare cu un spectacol special la Constanța!


Evenimentul are ca scop pe de o parte reunirea etnicilor tătari în jurul uneia dintre valorile identitare esențiale, respectiv limba maternă, iar pe de altă parte promovarea culturii tătare în rândul constănțenilor indiferent de etnie.

Un maraton cultural pentru toți cei care iubesc muzica, dansurile și graiul tătarilor din Dobrogea
Toți cei care iubesc muzica, dansurile și graiul tătarilor din Dobrogea sunt așteptați la un maraton cultural, în cadrul căruia copiii de la cursul de Limba Tătară de la Școala Comunitară a UDTTMR vor recita poezii în limba maternă, iar ansamblurile organizației vor prezenta cele mai frumoase dansuri tradiționale tătărești. Implicarea tinerilor membri ai comunității în păstrarea și promovarea limbii materne va fi recompensată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România cu diplome și premii surpriză.
Intrarea la spectacol este liberă!
Ziua Limbii Tătare se sărbătorește oficial în țara noastră la data de 5 mai
Activitatea dedicată Zilei Limbii Tătare este organizată anul acesta în parteneriat cu Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
Ziua Limbii Tătare se sărbătorește oficial în țara noastră la data de 5 mai, grație Legii nr. 256/2010, adoptată de Parlamentul României.
UPDATE 1
Evenimentul a început cu cu intonarea imnului României, urmat de imnul Turciei, care răsună.
.jpg)
UPDATE 2
Gelil Eserghep are cuvântul.

UPDATE 3Dacă vreodată aici în Dobrogea nu vor mai fi tătari, atunci va fi doar vina noastră. Limba noastră, esența noastră va rămâne aici doar dacă vrem noi.
Evenimentul continuă cu un moment artistic.
.jpg)
UPDATE 4
Gelil Eserghep și-a exprimat bucuria față de recunoașterea tătarilor ca minoritate istorică în România, subliniind sprijinul primit din partea statului român, inclusiv prin stabilirea a două zile oficiale: Ziua Limbii Tătare și Ziua Etnie Tătare.
Deși evenimentul din acest an nu a fost organizat pe 5 mai din cauza alegerilor, s-a ales simbolic data de 9 mai. A apreciat deschiderea autorităților centrale și locale, precum și sprijinul din mass-media.
Sunt foarte bucuros pentru că trăim în România și în România am fost recunoscuți ca minoritate istorică, suntem recunoscuți și am fost și ajutați, prin vot aproape unanim al întregii clase politice de atunci, prin care ni s-au acordat ziua de 5 mai, ziua limbii tătare. Astăzi suntem pe 9, n-am făcut pe 5 pentru că știți bine că era a doua zi după alegeri, dar am făcut astăzi pe 9 mai pentru că este o zi simbolică și pentru România.
Și, de asemenea, avem și ziua etniei tătare pe data de 13 decembrie, anul acesta. În fiecare an, de ani bune când au fost ele promulgate, le sărbătorim și, încă o dată, țin să sublinieaz faptul că nu avem o comunitate a noastră decât aici, în România, de acest gen și recunoaștere și finanțare din partea statului.
Tătarilor ne aparține această, cum să zic, misiune, povară pentru unii, deși ea trebuie să fie o adevărată misiune pentru noi toți, dar nu va fi vinovat absolut nimeni din exterior.
Toate autoritățile din România, centrale și locale ne ajută. Suntem binevăzuți, popularizați, inclusiv în mass media locală. Deci putem să avem acum la dispoziție și aceste rețele sociale. Se pot populariza foarte, foarte mult aspectele a limbii tătare, ale culturii tătare, expresii. Să știți că paradoxal este că avem copii români, nu numai cei din familii mixte, dar avem și copii români la cursurile de limba tătare.Și avem tătari care nu vin sau nu-și trimit copiii. Asta spune multe.- a punctat acesta.
Citește și:
Prefectul Județului Constanța, la Festivalul UDTTMR„O mie de tratate diplomatice sau economice nu reușesc să creeze punți de comunicare între oameni așa cum o fac muzica și dansul”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!