Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii din AGA RAJA cer să fie excluşi din sfera incompatibilităţilor. Vezi cum este posibil!

ro

21 Jan, 2014 00:00 2087 Marime text
Consiliul Director al Filialei Judeţene Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) a avut ieri prima şedinţă de lucru din anul 2014. Întrunirea a început la ora 11.00, la sediul Bibliotecii Judeţene I.N. Roman.
În cadrul şedinţei, primarii constănţeni au solicitat modificarea Legii bugetului de stat, astfel încât impozitul pe construcţiile speciale, de 1,5%, să rămână la bugetul autorităţilor publice locale.

Dacă o astfel de propunere ar fi acceptată de guvernanţi, ar însemna că banii din impozitarea reţelelor electrice, eolienelor şi construcţiilor hidrologice vor fi la dispoziţia autorităţilor locale, urmând să nu mai fie viraţi la bugetul de stat.
Pe parcursul şedinţei s-a discutat şi despre incompatibilitatea primarilor, care au făcut parte din Adunarea Generală a Acţionarilor RAJA. În acest sens, ACoR Constanţa solicită modificarea legislaţiei privind starea de incompatibilitate a aleşilor locali, prin armonizarea legislaţiei româneşti cu legislaţia europeană, precum şi clarificarea compatibilizării cu recentele evoluţii din jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Solicitarea are în vedere delimitarea clară a instituţiei juridice a operatorilor regionali de instituţia juridică a societăţilor de interes local şi judeţean, ţinându-se cont de următoarele: stabilirea condiţiilor de exercitare de către primari şi/sau preşedinţi ai consiliilor judeţene, a controlului în comun asupra operatorului regional, analog celui pe care îl exercită asupra propriilor servicii şi excluderea expresă din sfera incompatibilităţilor prevăzute pentru funcţia exercitată de primar a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale acţionarilor sau asociaţilor unui operator regional. „Scopul acestei acţiuni nu este acela de a aduce o atingere justiţiei române şi nici instituţiilor statului, ce veghează la respectarea legilor”, a precizat, ieri, Mariana Gâju, preşedintele ACoR Constanţa, cu privire la incompatibilităţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii