Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuinţe în regim de închiriere Făgădău resuscitează o parte a proiectului Palazu Mare - ANL, iniţiat de „cuplul politic“ Mitrea - Mazăre

ro

26 Jul, 2017 00:00 3533 Marime text
Comisia nr. 2 - de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură a dat, ieri, în şedinţă, aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre referitor la actualizarea HCL nr. 629/2002 privind transmiterea în folosinţă gratuită, pe durata executării lucrărilor, către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a terenului în suprafaţă de 5.288 mp situat în zona Palazu Mare - ANL 1, în vederea construirii unui ansamblu de locuinţe.
 
Proiectul Primăriei Constanţa de construire a altor blocuri ANL datează din timpul guvernării Năstase, însă abia luna trecută municipalitatea a eliberat certificat de urbanism pentru construirea de locuinţe colective ANL, în regim de închiriere. Prima etapă a proiectului va însemna construirea a 88 de unităţi locative în cartierul Palazu Mare.
 
Totodată, municipalitatea a eliberat şi un certificat de urbanism pentru lucrări de pregătire a terenului pe care vor fi amplasate respectivele imobile. Termenul de valabilitate a certificatelor de urbanism este de 24 de luni. Între timp, în vederea eliberării autorizaţiei de construire şi a celorlalte documente pentru demararea efectivă a lucrărilor, proiectul are nevoie şi de avizele comisiilor de specialitate din Consiliul Local Municipal.

Povestea cartierului Palazu Mare - ANL1

Guvernul Năstase şi, în special, ministrul Transporturilor, Construcţiei şi Locuinţei de la acea vreme şi autointitulatul prieten al „Constanţei“, Miron Mitrea, împreună cu municipalitatea condusă de Radu Mazăre stabiliseră în ultimul an de guvernare construcţia cartierului rezidenţial în zona Palazu Mare în colaborare cu ANL. Următorul Executiv, condus de Călin Popescu Tăriceanu, nu a mai avut în atenţie acest proiect din Constanţa. În aceste împrejurări, fostul primar, Mazăre, care acuza lipsa fondurilor, a abandonat construirea de locuinţe pentru tineri.
 
Astfel, în luna februarie a anului 2006,
Consiliul Local Constanţa s-a întrunit şi a retras dreptul de folosinţă al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pentru terenurile situate în Palazu Mare. Era vorba despre loturile ANL-5, în suprafaţă de 374.912,73 mp, ANL-2, de 4.585 mp, ANL-3, 4.545,31 mp, şi ANL-4, de 4.737,81 mp.
 
Potrivit directorului Direcţiei Tehnic-Achiziţii, Ion Marica, terenurile făceau parte din cadrul unui vast program referitor la construcţiile de locuinţe pentru tineri. În plan era inclus şi acest ANL-1, în suprafaţă de 5.288 mp, privind construcţia imobilelor în regim de închiriere. De remarcat este faptul că pe ordinea de zi a şedinţei din februarie 2006 nu a figurat retragerea dreptului de folosinţă al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pentru terenul destinat complexului ANL-1. Însă, probabil cu trecerea anilor, dreptul s-a pierdut automat, aşa explicându-se necesitatea acordului actualului Consiliu Local pentru demararea acestui proiect.
 
Restul ANL-urilor amintite mai sus urmau să fie construite în regim de credit ipotecar, respectiv locuinţe colective (blocuri) şi individuale (vile).

Programul a fost abandonat în cursul anului 2004, întrucât lucrările pentru crearea infrastructurii în zonă, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, la acel moment, trebuiau suportate de administraţia locală.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii