Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amintiri, amintiri sau cum petreceam cu ani în urmă Când Zilele Constanţei erau, cu adevărat, Zilele Constanţei

ro

21 May, 2013 00:00 1720 Marime text
Municipalitatea „pune cruce”, anul acesta, Zilelor Constanţei. Motivul? Nu sunt bani. Nu au fost prevăzuţi în buget. Fapt pentru care manifestările dedicate sărbătorii oraşului iau o pauză în 2013.

Într-o ediţie trecută a cotidianului ZIUA de Constanţa semnalam faptul că este posibil ca anul acesta administraţia publică locală să nu mai organizeze evenimentele dedicate Zilelor Constanţei. Informaţia s-a confirmat ieri. Pentru că nu există fonduri, municipalitatea a decis ca anul acesta să „sară” peste Zilele Constanţei. Aşadar, nu există „riscul” de a-l vedea pe primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, costumat în... să zicem, Împăratul Constantin.

Fost-ai lele cât ai fost...

Zilele Constanţei se sărbătoresc, în fiecare an, pe data de 21 mai, începând din 2002. Consiliul Local Municipal Constanţa a decis atunci, prin hotărârea nr. 116, la iniţiativa lui Nicuşor Constantinescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, ca data de 21 mai să fie declarată Ziua municipiului Constanţa.
„Această zi coincide cu sărbătoarea ortodoxă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Împăratul bizantin Constantin I (sec. V e.n.) a fost cel care a decis extinderea aşezării de origine greacă Tomis cu noul oraş Constantiana”, se menţionează pe site-ul Primăriei Constanţa.
Primele manifestări dedicate Zilelor Constanţei au avut loc, aşadar, în 2002, între 18 şi 21 mai. La momentul respectiv au fost organizate acţiuni artistice, culturale, istorice şi religioase, demonstraţii sportive, concursuri şi serbări populare. Primăria Constanţa susţinea atunci că în seara zilei de 21 mai 2002 peste 20.000 de persoane au participat la concertul organizat de administraţia locală în Portul Tomis. Festivităţile din primul an în care a fost organizat evenimentul au fost considerate ca fiind „un real succes, datorat atât eforturilor organizatorilor, cât şi publicului entuziast”.

Unde e spectacolul de altădată?

Ediţiile trecute ale Zilelor Constanţei aveau în ele ceva ostentativ, oarecum forţat. Ca şi cum toată lumea respira prin toţi porii distracţia. Manifestările erau dintre cele mai variate: începând cu lansările de carte (regretaţii Corneliu Dida şi George Vasilievici şi-au lansat volume în contextul Zilelor Constanţei - ediţia 2006), continuând cu mese rotunde, competiţii sportive şi terminând cu numeroase concerte. Astfel, în anii trecuţi, de Zilele Constanţei concertau la malul mării Direcţia 5, Bere Gratis, Nico, Andra, Mărgineanu. Nu mai puţin important, discursul edilului şef era nelipsit.
Într-un fel sau altul, au existat şi ediţii în cadrul cărora s-a încercat ca publicul constănţean să aibă parte de ceva inedit. Aşa s-a întâmplat în 2006, atunci când, invitată la Zilele Constanţei a fost fanfara Mehter, cea mai veche fanfară militară din Turcia. 
Şi ediţia din 2007 a presupus o acţiune deosebită în sensul în care moaştele Sfinţilor Eftimie, Ignatie, Acachie, Mercurie şi ale Cuvioasei Paraschiva, de la Mănăstirea Noul Neamţ (Republica Moldova) au ajuns la Constanţa, la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Cum „sună” liniştea

Anul acesta, cum spuneam, administraţia Mazăre nu va organiza acţiuni dedicate Zilelor Constanţei. Fără expoziţii, fără lansări de carte, fără tarafuri şi fanfare, fără concerte şi discursuri.
Ca o coincidenţă nefericită, anul în care municipalitatea nu va marca Zilele Constanţei este dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de când împăratul a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan, prin care persecuţia creştinilor a încetat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 21 May, 2013 16:19 Vreti petrecere? Mazare anunta toti pensionari ce l-au votat ca au intrarea libera si bautura gratis in toate cluburile din Mamaia cu conditia sa aiba peste 65 ani si acordul parintilor in scris
  • Jolinar 21 May, 2013 03:15 Pocaiti-va si lasati distractia, cat mai e timp !