Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile parţiale vor fi organizate pe 5 noiembrie la Pantelimon, Bărăganu şi Mereni

ro

16 Sep, 2017 00:00 2982 Marime text
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat mai multe proiecte de acte normative privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parţiale din data de 5 noiembrie. Guvernul trebuie să emită hotărâre privind organizarea de alegeri parţiale în judeţul Constanţa, unde două localităţi au rămas fără primar şi o alta fără consiliu local.

Potrivit unui comunicat al AEP, acestea se regăsesc în proiectele de HG privind stabilirea datei alegerilor locale parţiale pentru primari şi pentru consiliu local în unele circumscripţii electorale; pentru aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor; privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor şi în proiectul privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a scrutinului.
 
„Precizăm că, potrivit dispoziţiilor art. 126, alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, concomitent cu data alegerilor, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne şi a Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale“, se arată în comunicat. 

Potrivit art. 10, alin. (1) din legea menţionată, ziua alegerilor este duminică, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. De asemenea, art. 10 alin. (2) prevede că, în cazul unor alegeri parţiale, organizate în situaţiile prevăzute de Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării.

În judeţul Constanţa, două localităţi au rămas fără primar şi o alta fără consiliu local 

Instituţia reprezentantă a Guvernului în teritoriu a trimis către Ministerul Afacerilor Interne o înştiinţare prin care le aduce la cunoştinţă oficialilor din minister situaţia administrativă a trei UAT-uri din judeţul Constanţa. Potrivit subprefectului Levent Mustafa Accoium, Prefectura Constanţa aşteaptă ca Guvernul să emită în următoarea perioadă o hotărâre prin care să stabilească data organizării de alegeri parţiale pe teritoriul României, până la sfârşitul acestui an.

În trei localităţi din judeţul Constanţa vor fi organizate alegeri parţiale. Este vorba de comunele Pantelimon, Bărăganu şi Mereni. La Pantelimon, cetăţenii îşi vor alege primarul ca urmare a decesului şefului administraţiei locale, Vasile Neicu, în luna mai a acestui an. Aici se vor organiza alegeri pentru desemnarea primarului.

În comuna Bărăganu se impune organizarea de alegeri parţiale, ca urmare a încetării înainte de termen a mandatului de primar al lui Titu Neague, ales în 2016. În acest caz, hotărârea prefectului prin care acestuia i-a încetat mandatul înainte de termen a fost atacată, dar magistraţii au menţinut-o, susţine subprefectul judeţului Constanţa. Prefectura a intrat în posesia certificatului de grefă în acest dosar. Alegerile de la Bărăganu vizează desemnarea unui nou primar.

Mereni este localitatea unde Consiliul Local nu a reuşit să funcţioneze potrivit legii încă de la alegerile locale din 2016. Cu toate că s-a încercat în repetate rânduri constituirea noului CL, nu s-a reuşit, iar, între timp, instanţa de judecată a decis dizolvarea Consiliului Local. Prin urmare, locuitorii din Mereni vor ieşi la vot pentru desemnarea aleşilor locali.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii