Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

ro

14 Apr, 2024 11:06 470 Marime text



Alianţa Dreapta Unită cere preşedintelui AEP, Toni Greblă, să-şi dea demisia, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţii de votare.

Liderii Alianţei Dreapta Unită - Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban - subliniază, într-un comunicat că incidentul nici măcar nu a fost o breşă de securitate şi ''demonstrează pura incompetenţă a unei instituţii capturate politic şi manageriate prost''.

''Datele personale, inclusiv Codul Numeric Personal, a peste 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali au fost dezvăluite timp de câteva ore, după ce aceste informaţii au fost trimise de Autoritatea Electorală Permanentă pe o adresă de e-mail greşită. Toni Greblă, omul numit de PSD la şefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetăţeni români, experţi electorali, care ar urma să conducă secţiile de vot din ţară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înţelege gravitatea situaţiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse'', arată liderii Alianţei Dreapta Unită.

"Incidentul de securitate cibernetică s-a produs din cauza neglijenţei unui funcţionar şi a lipsei de vigilenţă a altor doi-trei funcţionari care trebuiau să fie foarte atenţi la ce se transmite, în contextul în care tot personalul AEP-ului a plecat de la serviciu la ora 03,00 dimineaţa, pentru că, cu o seară înainte, au trebuit să verifice listele electorale ale candidaţilor pentru europarlamentare, care au venit să depună la BEC aceste liste, după ora 23,00. Astfel încât, pe fondul acestei oboseli şi pe calendarul foarte strict pe care-l avem, a doua zi de dimineaţă, trebuia să transmitem în vreo 46 de circumscripţii electorale, judeţene şi, respectiv, de Sector listele electorale ale experţilor electorali la Birourile electorale din judeţele respective. Toate au fost transmise în regulă, cu excepţia unui singur judeţ, unde, în loc să fie această listă pe mail-ul securizat pe care-l utilizează doar o singură persoană autorizată dintr-o Direcţie judeţeană a AEP, a fost postat pe mail-ul public al Autorităţii", a explicat Toni Greblă,  într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

El a arătat că incidentul a fost constatat şi a fost remediat la o oră după producere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii