Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harry Tavitian „ne-a demonstrat ce înseamnă o muzică de mare calitate“ Cel mai cunoscut jazzman român, la ceas aniversar

ro

11 Aug, 2014 00:00 2561 Marime text
Harry Tavitian, cel pe care „International Herald Tribune“ îl numea, în octombrie 1990, „cel mai important jazzman român contemporan“, îşi sărbătoreşte, astăzi, ziua de naştere. Cunoscutul pianist de jazz împlineşte 62 de ani.

Născut la Constanţa, într-o familie de armeni, Tavitian a studiat, încă de la vârsta de şase ani, pianul clasic. Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, Harry Tavitian participă, în 1974, la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu, cântând în deschiderea evenimentului, la patru mâini, cu Richard Oschanitzky. Din 1976, Harry Tavitian, acest spiriduş al pianului, se dedică exclusiv jazz-ului.
Într-o cronică postată pe blogul său, Liviu Antonesei scrie despre Harry Tavitian: „Pe afiş, scria că Harry se va produce cu teme armeneşti din jazz. Dar înseamnă să nu-l cunoşti deloc pe muzician ca să crezi că şi-ar putea impune asemenea limitări în cuprinsul unui concert! Aşa că a interpretat teme din jazz-ul clasic, compoziţii proprii, blues-uri, cântece inspirate din folclorul armenesc de bună seamă, dar şi din cel balcanic sau românesc. Şi, într-o asemenea combinaţie de sonorităţi, nici nu s-a limitat la virtuozitatea sa pianistică incredibilă şi la vocea sa, de fapt vocile sale ar fi mai exact!, ci ne-a demonstrat ce înseamnă o muzică de mare calitate şi când încearcă timbrul altor instrumente, de la muzicuţa blues-ului la cele aparţinând tradiţiei muzicale armeneşti“ (http://antonesei.timpul.ro/2011/05/01/harry-vocea-sa-pianul-sau/).
Începând din februarie 1990, Harry Tavitian este vicepreşedintele Uniunii Armenilor din România, Filiala Constanţa. În 1992, el pune bazele Fundaţiei Culturale Harry Tavitian.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii