Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Efectul administraţiei Mazăre“ Constănţenii, despre ideea retrocedării Casei Căsătoriilor din Constanţa

ro

15 Nov, 2016 00:00 3419 Marime text
Săptămâna trecută vă prezentam situaţia Casei Căsătoriilor din Constanţa, care face obiectul unui proces între Liga Maiştrilor Militari de Marină din Constanţa şi Primăria Constanţa. Mai exact, Liga Maiştrilor Militari de Marină a dat în judecată administraţia locală, solicitând, în baza Legii 10/2001, retrocedarea clădirii Casei Căsătoriilor, construită în perioada 1936 - 1942 din cotizaţiile Cercului Maiştrilor Militari de Divizia de Mare şi luată din posesia maiştrilor militari în 1948, fiind trecută în proprietatea domeniului public.
 
Povestea detaliată o puteţi citi într-un articol publicat într-o ediţie recentă a cotidianului ZIUA de Constanţa, articol ce a stârnit numeroase reacţii din partea constănţenilor:

Unde îşi vor mai uni destinele constănţenii? Clădirea Casei Căsătoriilor ar putea ajunge la Liga Maiştrilor Militari de Marină“ 
 
Astfel, unii locuitori ai oraşului au propus locuri din municipiu unde ar putea funcţiona Starea Civilă dacă imobilul de pe strada Mihai Eminescu nr. 20 va fi retrocedat. „De ce nu la Casa de Cultură, devenită butic? Efectul administraţiei Mazăre“, a scris G.P.S. „Vor muta Casa Căsătoriilor la mall, acolo unde se încasează şi taxele locale“, a scris şi I.B. Un alt constănţean, M.B., a comentat: „În sfârşit, se va face dreptate. Unde se vor oficia căsătoriile? Probabil în Mamaia, unde locuieşte fostul, sau în Madagascar“. P.I.M. are următoarea opinie: „Era şi cazul să o renoveze sau să înceapă de la zero, în altă parte“. Unii cititori au sugerat alte locuri în care s-ar putea oficia cununiile civile: Cazinoul, bisericile, plajele sau clădirile nefolosite din zona peninsulară a Constanţei.
 
Alţi constănţeni au fost de părere că cererea Ligii Militare de Marină este îndreptăţită. „Dacă e a lor, atunci nu mai e nimic de comentat. Oricum nu pleacă nimeni acasă cu locaţia. Să rămână Casă a Căsătoriilor, iar încasările să intre în fondul Ligii. Mai ajută la un medicament, o operaţie...“, a scris E.S. „Dacă au fost banii lor, revendicarea e îndreptăţită, nu şi... morală... Totuşi, Marina are o grămadă de clădiri goale ce pot fi folosite pentru Ligă, dar cred că trebuie OUG sau lege pentru transfer de proprietate“, este de părere N.D.
 
Sunt şi constănţeni nemulţumiţi de ideea schimbării adresei Casei Căsătoriilor din Constanţa. „Cu ce ocazie? M-am născut în Constanţa, în această clădire generaţii întregi au învăţat o sumedenie de lucruri. A fost Casa Pionierului. Nu a avut nicio legătură cu alte instituţii“, a scris C.N.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii