Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociatia „fantoma" a lui Gheorghe Mocanu

ro

04 Aug, 2010 00:27 3497 Marime text
Cap_2_Mocanu_Gheorghe_Mocan.jpg„Vin de 20 de ani din mişcarea sindicală, din mişcarea sindicală care aş fi putut avea funcţii, dar am refuzat pentru că am zis domn-le, hai, hai, ăsta, cum îi zice, să vedem cum punem problemele la punct în relaţiile de muncă"

Jurnaliştii au fost invitaţi ieri de dimineaţă la o conferinţă de presă „susţinută de Gheorghe Mocanu, preşedintele Asociaţiei Creştine a Muncii".

Gheorghe_Mocanu.jpgTema: prezentarea situaţiei de fapt şi de drept în domeniul relaţiilor de muncă, după 20 de ani de la evenimentele din anul 1989. Incitaţi de dezvăluirile pe care urma să ni le facă Gheorghe Mocanu, ne-am dus la locul întâlnirii, Casa de Cultură. Într-o sală goală, Mocanu aştepta venirea invitaţilor. Cum foarte puţină lume s-a încumetat să îşi facă apariţia, auto- intitulatul şef al Asociaţiei Creştine a Muncii a început să explice cum stă treaba cu munca, cu inflaţia şi cu politica total eronată a Băncii Naţionale. S-a lansat în aprecieri precum „cine a spus că salariile mari cresc inflaţia" (?!) şi nu a putut spune, atunci când a fost întrebat, cum se face de a fost singurul înţelept care şi-a putut da seama de acest fapt. A continuat să citească de pe o foaie pe care, la insistenţele „numerosului" public, a abandonat-o, în ideea că va oferi ceva informaţii concrete despre activitatea asociaţiei pe care o conduce. A explicat cum reprezintă mai multe sindicate din serviciile publice şi cum angajatorii, de fapt şi de drept, nu dau doi bani pe angajaţii lor, cu mici excepţii, este adevărat. Însă, dintr-un judeţ cu mii de firme, Mocanu al nostru nu a putut oferi decât un exemplu de bună-practică. În schimb, cazurile negative au curs gârlă, ca dintr-o carte de dreptul muncii în care se prezintă speţe. Gheorghe Mocanu s-a lăudat că reprezintă sindicaliştii ale căror drepturi nu sunt respectate de către sindicat şi că încearcă să facă dreptate oricui. A mai spus că a înfiinţat Asociaţia Creştină a Muncii în urmă cu doi ani, dar că a început să funcţioneze abia anul trecut. Şi de atunci a pornit vreo 20 de procese împotriva angajatorilor „asupritori", în încercarea de a-i ajuta pe angajaţi.

Mediatorul

La orice întrebare concretă, Gheorghe Mocanu a răspuns cu articole de lege din care probabil că numai cei de specialitate, aşa cum este şi el, pot înţelege ce şi cum. Nicidecum un docher din port. Însă, s-a lăudat că are, numai cu o singură instituţie constănţeană, vreo zece dosare pe rolul instanţelor şi, per total, vreo 20. Şeful Asociaţiei Creştine a Muncii vede o victimă în aproape toţi angajaţii din ţara asta şi speră să-i ajute ca un salvator al muncitorilor care se vrea. Gheorghe Mocanu are o îndelungată experienţă în mişcarea sindicală: 20 de ani. Gura lumii spune că şeful Asociaţiei Creştine a Muncii a fost şef al sindicatului de la CET, apoi vicepreşedinte la CNSLR Frăţia, pe vremea lui Marian Foca, după care s-a mutat la un sindicat din domeniul energiei. În momentul în care nicio structură sindicală nu l-a mai acceptat în rândurile sale, Mocanu a pus bazele asociaţiei, pentru a fi totuşi în mijlocul evenimentelor. Cu toate astea, Mocanu a spus ieri următoarele vorbe pe care le reproducem cu toată... corectitudinea: „Vin de 20 de ani din mişcarea sindicală, din mişcarea sindicală care aş fi putut avea funcţii, dar am refuzat pentru că am zis domn-le, hai, hai, ăsta, cum îi zice, să vedem cum punem problemele la punct în relaţiile de muncă. Am fost în mişcarea sindicală din 90, în domeniul energiei. În sindicatul energeticienilor din Constanţa". Se mândreşte că la asociaţie are un jurist, un avocat şi un psiholog care oferă consultaţii gratuite sindicaliştilor aflaţi la ananghie. Juristul este chiar el, Gheorghe Mocanu, numele avocatului nu poate fi dat, aşa cum ne-a spus, pentru că nu are acceptul său (a lăsat totuşi să scape informaţia că este vorba despre o firmă de avocatură din Bucureşti), iar numele psihologului este Daniela Siminea. Mocanu mai are un motiv de mândrie: este consilier juridic şi mediator, are şi birou. Şi chiar acela este locul în care îi invită pe cei cu probleme să-l caute. „Am înfiinţat şi această asociaţie tocmai pentru a pune în evidenţă problemele cu care ne confruntăm, a avea parteneriate şi discuţii pe bază de mese rotunde şi toate chestiile de genul acesta pe anumite tematici să vedem ce se întâmplă şi ce trebuie făcut. Cum să vă spun eu. Trebuie luat de la un capăt", a spus, în încheiere, Mocanu, şeful unei asociaţii despre care nu a auzit nimeni, dar care vrea să salveze salariaţii de asuprirea celor care îi plătesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii