Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reducerea salariilor in sistemul bugetar este neconstitutionala

ro

14 May, 2010 17:42 1082 Marime text

Reducerea liniară cu 25% a salariilor în sistemul bugetar este o măsură neconstituţională, întrucât încalcă legea contractelor colective de muncă, astfel că această măsură nu poate fi impusă prin lege, a declarat astăzi preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. "Reducerea liniară a salariilor este o măsură neconstituţională. Există o decizie a Curţii Constituţionale legată de acest lucru de acum un an-un an şi jumătate, (...) care prevede clar că o asemenea decizie nu este valabilă", a spus Hossu, după o întâlnire la care au participat cu mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali din Ministerul Finanţelor. El a explicat că reducerea salariilor din sistemul bugetar poate fi realizată numai prin acordul părţilor, şi nu printr-un sistem impus prin legislaţie.

În ceea ce priveşte pensiile, Hossu a arătat că mecanismul pe care Guvernul îl are în vedere se referă la o scădere proporţională a punctului de pensie."Nu este însă etic, şi am subliniat acest lucru, pentru că în toate ţările în care s-a făcut efort de reducere din cauza situaţiei de criză nu a fost niciunde distribuit liniar, ci întotdeauna s-a distribuit eşalonat, protejând categoriile defavorizate", a afirmat Hossu.

El a menţionat că se caută soluţii pentru a găsi o formulă în care să se demonstreze în scrisoarea către FMI resursele financiare, astfel încât categoriile defavorizate să nu fie afectate.

Sursa: mediafax.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii