Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi a noului an aduce cu sine scumpiri, salarii inghetate si taxe mai mari

ro

01 Jan, 2010 14:23 771 Marime text

Românii vor trebui să strângă puţin cureaua pentru a face faţă noilor cheltuieli, în condiţiile în care economiştii nu anticipează şi majorări salariale. Curentul electric sau carburanţii sunt două dintre produsele pentru care vom plăti mai mult. Iar cine va avea bani să-şi cumpere o maşină euro 4 va trebui să pună deoparte cel puţin 400 de euro pentru a achita şi taxa auto, eliminată până joi, de Guvern. Noul an îi întâmpină pe români cu scumpiri.

Electricitatea va costa, începând de astăzi, cu 4% mai mult decât ieri. Şi mersul cu maşina va fi mai costisitor. Carburanţii se scumpesc cu aproximativ 20 de procente. Spre exemplu, Petrom a scumpit, de astăzi, benzina şi motorina cu până la 27 de bani pe litru. Unde mai pui că şi asigurarea obligatorie s-a scumpit cu 50%.

Nici preţul ţigărilor nu bate pasul pe loc. Fumătorii vor plăti cu 34% mai mult pentru un pachet de ţigări. Totul din cauza creşterii accizelor. 1 ianuarie 2010 aduce cu sine şi taxa auto pentru maşinile euro 4, cu capacitate cilindrică sub 2000 de centimetricubi. Taxa nu s-a plătit un an de zile, ca măsură anticriză.

Cine îşi cumpără, începând de astăzi, o astfel de maşină, cu motor de 1,4 litri, va plăti o taxă de înmatriculare de peste 420 de euro. Aceeaşi taxă, dar pentru motoare de 1,6 litri, va costa aproximativ 500 de euro. Nu vor plăti taxa auto cei care şi-au cumpărat maşina până în ultima zi a anului 2009 şi o vor înmatricula în maxim 45 de zile.

Tot în domeniul auto, de astăzi devine operaţional programul Rabla pentru persoanele juridice, urmând ca de la jumătatea lunii să poată fi cumpărate, tot prin acest sistem, şi tractoare.

În 2010, guvernanţii vor să renunţe la impozitul minim de 500 de euro. În locul său vor să introducă un impozit forfetar aplicabil doar unor domenii, în care evaziunea fiscală este mai mare.

În schimb, autorităţile locale au liber de la guvern să creacă taxele şi impozitele locale. Astfel, impozitele pentru case, terenuri şi maşini ar puta creşte cu maxim 20%. Decizia finală o ia, însă, fiecare primărie în parte.

De astăzi intră în vigoare Legea unică de salarizare în sistemul bugetar. O condiţie impusă de acordul cu FMI, dar o lege imperfectă care a adus nemulţumiri în rândul sindicaliştilor. Şi totuşi, noua lege îi face bucuroşi pe cei mai prost plătiţi bugetari. Motivul: cel mai mic salariu de la stat va creşte de la 600 de lei, cât a fost în 2009 la 705 lei. Până în 2015, acesta trebuie să ajungă la 1100 de lei. Restul salariilor din instituţiile statului vor fi îngheţate. În sistemul privat, salariul minim rămâne 600 de lei.

Dacă Guvernul va menţine politica de anul trecut, privind concediul fără plată, atunci bugetarii vor fi nevoiţi să stea acasă, dar cu venituri mai mici.

Nici pensionarii nu au şanse să primească bani în plus în acest an. Aşa se face că pensia medie de 171 de euro va fi îngheţată. Vestea bună este că nu vor fi aduse schimbări în privinţa pensiei minime garantate, de 350 de lei.

În acest an, va creşte şi contribuţia pentru pensiile private obligatorii. Ea a fost îngheţată la 2 procente, în 2009. În acest an ar fi trebuit să ajungă la 3 la sută din venitul brut al angajatului, dar va fi de 2,5 la sută. Asta înseamnă în total 1,8 miliar.

Sursa: http://www.realitatea.net/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii