Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festival de film rusesc la Constanţa

ro

01 Sep, 2012 07:30 1484 Marime text

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi) şi Reţeaua de cultură anunţă lansarea Săptămânii premierelor ruseşti pe marele ecran din Slatina şi Constanţa (3-9 septembrie 2012), în data de 3 septembrie 2012, începând cu orele 18.00, la Centrul Cultural 'Eugen Ionescu' din Slatina, respectiv la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Constanţa.

Evenimentul face parte din Caravana KINO+ a premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România, cea de a patra etapă a celei mai prestigioase manifestări cineculturale de acest tip din spaţiul românesc şi, timp de o săptămână, marele public va avea acces gratuit la filme de calitate, în regia mai multor generaţii de regizori ruşi, traduse de studenţii Universităţii din Bucureşti. 
Proiecţia filmelor este programată să se desfăşoare după cum urmează, începând cu orele 18.00:
Luni - 3 septembrie - ULTIMUL CANTON (2010) - regizor Aleksei Ucitel', Irina Gorlova 
Marţi - 4 septembrie - GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev
Miercuri - 5 septembrie - POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş
Joi - 6 septembrie - BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova
Vineri - 7 septembrie - CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova
Sâmbătă - 8 septembrie - GEORG (2008), regizor Peeter Simm
Duminică - 9 septembrie - EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov
Proiecţia filmului în regia lui Aleksei Ucitel' şi a Irinei Gorlova Ultimul canton (2010) (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Slatina şi Constanţa. În fiecare seară, timp de o săptămână, publicul va putea urmări creaţii ale unei şcoli cinematografice cu tradiţie ce se bucură de prestigiu în întreaga lume. Subtitrarea în limba română a filmului Ultimul canton a fost realizată în cadrul Concursului studenţesc de subtitrări Kino+ 2012, clasându-se pe locul I.
Festivalul naţional de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenţei din sălile româneşti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Caravana premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România oferă spre vizionare o gamă variată de filme, unele realizate în maniera tradiţională a şcolii de film rusesc, altele - dintr-o perspectivă inovatoare. Spectatorii sunt invitaţi să evadeze din cotidian în compania unor eroi animaţi de cele mai profunde sentimente umane. Această manifestare de natură educativ-culturală este cel mare eveniment din România de o asemenea factură de după 1989 ce include şi un program extracurricular dedicat studenţilor de la Universitatea din Bucureşti.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii