Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:53 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEDO Si printul Paul a castigat procesul cu statul roman

ro

27 May, 2010 20:43 1291 Marime text

CEDO a condamnat statul român la plata unor despăgubiri morale în valoare de 9500 de euro către prinţul Paul, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil prin tergiversarea procesului în care tatăl său, Carol Mircea Grigore, cerea să fie recunoscut drept fiu al regelui Carol al II-lea.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român pentru că timp de mai bine de 18 ani instanţele româneşti nu au recunoscut deciziaTribunalului din Lisabona, din 1955, prin care se stabilea că Mircea de Hohenzollern era fiul legitim al lui Carol al II-lea.

Procedura exequator (n.r. acţiunea pentru recunoaşterea înscrisurilor şi hotărârilor străine) a fost iniţiată la Tribunalul Bucureşti, în 1991. Dosarul a urmat un traseu complicat, fiind trimis de trei ori spre rejudecare. Prin strămutare, dosarul a ajuns la Tribunalul Teleorman. Astfel, pe 29 decembrie 2008, cererea lui Mircea de Hohenzollern, susţinută de fiul său Paul, a fost admisă, hotârârea instanţei nefiind însă definitivă, procesul fiind încă pe rol la Curtea de Apel Bucureşti.

De altfel, nu este prima dată când Prinţul Paul de România obţine o decizie favorabilă la Tribunalul Teleorman. De fiecare dată, însă, avocatul Casei Regale a atacat decizia, dosarul ajungând în final, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a casat, de asemenea, de fiecare dată, sentinţa atacată şi a trimis dosarul spre rejudecare.

În urma deciziei, Paul de România poate purta numele princiar şi poate obţine foloase de pe urma moştenirii lui Carol al II-lea, însănu poate intra în posesia vreunei părţi din Castelul Peleş, care a fost moştenit direct de la Ferdinand I.

Sursa: newsin.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii