Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:06 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Absolventii, pregatiti doar 2% pentru cerintele de pe piata muncii

ro

07 May, 2010 20:11 863 Marime text

Şcoala românească are câteva trăsături esenţiale: cursurile au un conţinut vechi, dotările îmbătrânite şi neconcordanţa pregătirii cu piaţa muncii, potrivit unui studiu realizat de Junior Achievement România (JAR), împreună cu IBM.

Aşa se face că doar în proporţie de 2-7% cursurile predate în sistemul educaţional din România acoperă competenţele solicitate pe piaţa muncii. Acestea se referă în mod special la competenţe precum project management, internet research sau aplicaţii software.

Studiul a analizat comparativ competenţele dobândite în liceu şi universitate, dar şi competenţele solicitate la angajarea absolvenţilor, făcând referire la cele patru domenii de activitate: IT, FMCG, telecom şi auto. Gradul de acoperire a competenţelor solicitate pe piaţa muncii prin cursuri în şcoală a variat între 2 şi 43%, în cazul absolvenţilor de IT.

De cealaltă parte, tinerii au pretenţii salariale foarte mari, chiar dacă ies din şcoală total nepregătiţi pentru piaţa muncii.

"Tinerii care vor să se angajeze cer salarii foarte mari încă de la început, fără să pună în balanţă ce ştiu să facă. Când ajung la proba practică, nu reuşesc să treacă testul", a declarat Elena Baboi, specialist ocupare în cadrul ANOFM.

Sursa: cotidianul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii