Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Constantinescu initiaza proiecte in folos personal

ro

09 Oct, 2009 03:47 3347 Marime text

deschidere_sate.jpgLa Cerchezu, legea se interpretează după ureche

Încălcând prevederile Legii nr. 161/2003, primarul Ion Constantinescu şi-a iniţiat un proiect de hotărâre prin care să i se aprobe vânzarea terenului aferent casei în care locuieşte

Legea este facultativă pentru administraţia locală a comunei Cerchezu. După modelul primarului Mazăre, care a iniţiat un proiect de hotărâre prin care concesiona nişte terenuri firmei la care este acţionar, şi primarul din Cerchezu a iniţiat un proiect de act normativ pentru vânzarea terenului pe care este amplasată casa în care locuieşte.

Pesedistul Ion Constantinescu a comis, deci, aceeaşi eroare ca şi primarul Mazăre, superiorul său pe linie de partid.

Într-o ediţie anterioară a fost relatată povestea hotărârii prin care edilul Constanţei şi-a concesionat terenurile de sub chioşcurile de ziare aparţinând SC Conpress Group, la care el este acţionar alături de şeful Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog. Aşadar, Consiliul Local Municipal a şi aprobat această hotărâre.

Dacă la Constanţa a fost trecută cu vederea această stare de incompatibilitate, interzisă prin lege, atunci nu este de mirare că s-a întâmplat un lucru asemănător şi la Cerchezu.

Consilieri locali din Cerchezu ne-au sesizat faptul că primarul Ion Constantinescu şi-a iniţiat sieşi proiectul de hotărâre prin care să-şi vândă terenul aferent casei pe care o deţine în satul natal Căscioarele. Neţinând cont de prevederile Legii nr. 161/2003

privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, pentru primarul din Cerchezu a fost un fleac iniţierea proiectului de hotărâre care-i servea interesul.

Primarul şi-a făcut cerere autoadresată

Şeful administraţiei locale şi-a făcut chiar şi o cerere de mână în acest sens, pe care tot el a semnat, dispunând discutarea problemei în şedinţa de Consiliu Local. Cererea poate fi vizualizată în ediţia online a ziarului. „Subsemnatul Constantinescu Ion, cu domiciliul în localitatea Căscioarele, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, vă rog să-mi aprobaţi cumpărarea a 800 metri pătraţi teren intravilan pe care am casă de locuit", aşa sună cererea pe care Ion Constantinescu a înaintat-o primarului, adică sieşi. Primarul a semnat şi expunerea de motive ataşată proiectului, pe care, de asemenea, o puteţi vizualiza în ediţia online.

Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei spune la Art. 76 că: „(1) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută. (3) Dacă în urma controlului asupra legalităţii actelor juridice încheiate sau emise de persoanele prevăzute la alin. (1) rezultă că alesul local în cauză a realizat foloase materiale, prefectul dispune, după caz, sesizarea organelor de urmărire penală competente sau a comisiilor competente de cercetare a averii, constituite potrivit Legii nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici". Aşadar, actul iniţiat de primarul din Cerchezu era nul din faşă.

Lupte în instanţă pentru casa agronomului

Povestea casei în care locuieşte Ion Constantinescu este mai veche. Consilierul PD-L Vasile Albu ne-a declarat că printr-o hotărâre a Consiliului Local din 1996, iniţiată de către primarul de la acea vreme, s-a aprobat trecerea caselor agronomului din Căscioarele, Cerchezu şi Măgura în patrimoniul comunei. Primarul Ion Constantinescu pune această hotărâre pe seama răfuielilor politice. Între timp, Constantinescu ar fi contestat hotărârea în instanţă, întrucât locuia în casa respectivă, pentru care şi plătise o sumă de bani către comisia de lichidare a fostului CAP Cerchezu, de la care ar fi cumpărat-o. Valeriu Iacoboaia, consilier PNL al comunei ne-a declarat că primarul ar fi încercat să treacă această hotărâre prin consiliu de mai multe ori. Contactat telefonic, primarul Ion Constantinescu s-a arătat mirat că ar exista o lege care să îi interzică iniţierea unor hotărâri în folosul personal.

Primarul: „Nu ştiam de lege. Eu doar propun spre aprobare"

„Nu ştiam de lege. Eu oricum nu semnez, doar propun spre aprobare Consiliului Local", ne-a declarat primarul Constantinescu. El susţine că a câştigat casa în instanţă, iar consilierii cu care am stat de vorbă susţin contrariul. Chiar dacă locuinţa nu îi aparţine, odată cumpărat terenul aferent casei, în suprafaţă de 800 mp, este o chestiune de timp şi de formalitate ca locuinţa să poată fi cumpărată de către proprietarul terenului. Conform art. 123, alin. (3) din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală, „în cazul în care consiliile locale sau judeţene hotărăsc vânzarea unui teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune (Dreptul de a cumpăra sau achiziţiona înaintea oricărei alte persoane) la cumpărarea terenului aferent construcţiilor. Preţul de vânzare se stabileşte pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judeţean, după caz". De asemenea, conform art. 123, alin. (4) „Proprietarii construcţiilor prevăzute la alin. (3) sunt notificaţi în termen de 15 zile asupra hotărârii consiliului local sau judeţean şi îşi pot exprima opţiunea de cumpărare în termen de 15 zile de la primirea notificării".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mok 26 Nov, 2014 20:34 de cand esti primar ai si tiruri,dar ai fost smecher sunt trecute pe numele baietilor...cate terenuri ai mai trecut pe mosia ta.dar lasa ,lasa ca intr-o zi nu vei mai avea nimic.Noul presedinte va face curatenie sper si sa ramai cu cat aveai cand ai devenit primar.
  • surmelis argentina pusa 15 Oct, 2009 15:57 Si primarul orasului HARSOVA de CONSTANTA a plecat o saptamana ,impreuna cu vicele ,in BELGIA pentru a aduce "o firma " sa infiinteze o fabrica la marginea orasului langa CASA de APA? Stie cineva unde au fost plecati ,in realitate, o SAPTAMANA PE BANII PRIMARIEI? FOSTUL PRIMAR LIBERAL d-l IONEL CHIRITA se lauda ca intra in PARLAMENTUL ROMANIEI. Toti HOTII si ESCROCII LIBERALI intra acum in PARLAMETUL ROMANIEI. Ce bine este sa fii HOT PROFESIONIST ,ajungi ,mai mult ca sigur, in PARLAMENT!!! In orasul HARSOVA de CONSTANTA ,hoti precum d-l IONEL CHIRITA si TUDOR NADRAG sunt sprijiniti INTENS de TRAFICANTII DE DROGURI ,TIGARI si ARME.
  • surmelis argentina pusa 12 Oct, 2009 16:39 In urma cu cateva minute mi-am vazut fiica ,Daniela ,vanata la fadza PE INTERNET, batuta de oamenii trimisi in Spania de IONEL CHIRITA ,TUDOR NADRAG ,MARIUS BOSTAN SI BURIU CU BARUL "LA BURIU",CA SA SE RAZBUNE PE MINE CA MA LUPT SA-I DAU IN VILEAG CU HOTIILE LOR.Primaria orasului Harsova de Constanta ,nu poate termina de doi ani de zile un CAMIN DE COPII SCOLARI sau un amarat de Centru de zi pentru copii ,de pe marginea unei prapastii de pe malul Dunarii. De ce ? Pentru ca banii FRAIERILOR din orasul Harsova de Constanta S-AU DUS PE ARME CU MICROUNDE SI SISTEME DE TERMOVIZIUNE PRIN SATELIT. Cand O SA NE OMORAM IN STRADA POATE ATUNCI O SA CREDETI CE VA SPUN .
  • surmelis argentina pusa 11 Oct, 2009 11:45 Si fostul primar liberal ,d-l IONEL CHIRITA a facut proiecte pentru oras ,dar care au fost lucrate de firmele de FAMILIE CHIRITA si prietenul lui d-l TUDOR NADRAG de la PD-L . Si din banii de la GUVERN ,plus banii TRAFICANTILOR DE DROGURI ,d-l BURIU si BOSTAN au cumparat o ARMA CU MICROUNDE si un SISTEM DE SUPRAVEGHERE CU TERMOVIZIUNE prin satelit ,de la traficantii de arme SICILIENI care au colaborari stranse cu traficantii de arme AMERICANI. Acolo s-au dus banii FRAIERILOR din orasul HARSOVA DE CONSTANTA. Acum vor sa distruga GUVERNUL condus de PD-L ,pentru a prelua LIBERALII conducerea ,impreuna cu armele lor. Liberalii ,nu merita IMPUSCATI PE LOC ? DA ! Dar nu mai exista "pedeapsa cu moartea" in CONSTITUTIE, dar liberalii aplica aceasta pedeapsa in strada . De ce mor atatia OAMENI in accidente de circulatie ? Datorita HOTIILOR care se fac in POLITIE la ordinul LIBERALILOR. Datorita RAZBUNARILOR mafiot-liberale in accidente de masina.