Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oprescu, un catalizator in cursa pentru prezidentiale

ro

31 Jul, 2009 03:28 2034 Marime text

manuela1_editorial.jpgSe redistribuie electoratul pentru prezidenţiale? Chiar dacă acest fenomen nu s-a declanşat încă, clasa politică este cu ochii aţintiţi asupra potenţialului candidat Oprescu.

De când a lansat pe piaţă posibilitatea de a se înscrie şi el în cursa pentru Cotroceni, Sorin Oprescu de la Capitală a pus pe jar analiştii politici, care fac calcule peste calcule să vadă cam care sunt şansele ca jocul doctorului să aibă acelaşi rezultat ca la locale. Mulţi se întreabă dacă Geoană este destul de înfipt în conştiinţa electorală de stânga încât să iasă înaintea lui Oprescu, iar alţii, cu şi mai multă imaginaţie, se gândesc dacă nu cumva chiar actualul preşedinte va fi pus în încurcătură de primarul general. Intrarea lui Oprescu în culisele (deocamdată) prezidenţialelor a dat fiori reci candidaţilor mai mult sau mai puţin ştiuţi ai formaţiunilor politice. Cel mai mult are de pierdut de pe urma posibilităţii neinfirmate de Oprescu fostul său coleg, Geoană. Este acelaşi scenariu ca la locale, când rafinatul Diaconescu a fost îngenuncheat de către mult mai directul Oprescu. La locale, Oprescu a fost capabil de un artificiu de imagine de-a dreptul natural. Pare un nonsens, însă nu este. Această calitate, de a fi direct, tranşant, care place tuturor românilor sătui să fie duşi cu vorba, îmbrobodiţi, Oprescu a dobândit-o sau şi-a consolidat-o prin natura meseriei sale. Doctorul a citit la viaţa lui enciclopedii întregi de diagnostice, însă pe fiecare ştie să le traducă în cuvinte cât mai simple pacienţilor săi. Şi şi-a mai dezvoltat şi capacitatea de a privi omul în ochi şi de a-i spune în faţă cum stă treaba. Ei bine, aşa a făcut şi cu electoratul, şi a fost destul de natural. Se prea poate ca alegerile de la Capitală să fi fost doar încălzirea pentru doctorul Oprescu, al cărui capital de imagine, repet, vine şi din natura meseriei sale. Cert este că Geoană este în corzi până ce fostul său coleg se va hotărî să spună dacă vrea sau nu la Cotroceni. Dacă se va arunca în cursă, este clar că şi la prezidenţiale se va întâmpla, într-o măsură mai mică sau mai mare, ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale, când voturile PSD s-au „canibalizat", candidatul oficial pierzând în faţa celui neoficial, etichetat ca independent. În aceste condiţii, este posibil ca intrarea lui Oprescu să-i asigure o victorie mult mai lină actualului şef al statului, Traian Băsescu, dacă socotim că voturile PSD se vor împărţi între primarul general şi şeful Senatului. Aşadar, se prea poate ca Oprescu să fie doar un catalizator în cursa de la prezidenţiale, al cărui rezultat final va fi cel de la start.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 31 Jul, 2009 15:38 D-na ziarista Manuela Moldoveanu ,cred ca incepeti prea timpuriu campania electorala pentru sustinerea d-lui Sorin Oprescu la prezindentialele din acest an.Cred ca mai bine ar fi sa vedeti ce fac COPII SCOLARI din clasele 1-4,ai caror parinti sunt amandoi la munca si sunt lasati singuri in casa sau cazurile in care exista un singur parinte cu copil scolar ,care la fel trebuie sa-si lase copilul singur in casa timp de 8 (opt) ore .