Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor discrimineaza locuitorii judetului

ro

23 Oct, 2009 01:45 1895 Marime text
deschidere_sedinta_cjc_40.jpgConducerea Consiliului Judeţean Constanţa se face că nu aude şi că nu vede când vine vorba de problemele comunităţilor conduse de primari PD-L

Consiliul Judeţean Constanţa alocă aproape în fiecare şedinţă sume de bani pentru comunităţile locale din judeţ. Banii, însă, nu sunt distribuiţi uniform, adică nu ajung la toată lumea.

Lumea vorbeşte parcă, pe la colţuri, despre alocarea discriminatorie a fondurilor publice judeţene, însă nimeni dintre cei îndreptăţiţi să ia atitudine nu a făcut-o până acum făţiş.

De la începutul anului şi până în prezent, Consiliul Judeţean a alocat bani către comunităţile locale, în baza repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale a 20% din cota de 22% din impozitul pe venit, prin nu mai puţin de şase hotărâri. Cea mai mare parte a banilor s-a dus către comunele conduse de primari social-democraţi. E drept, nimeni nu contestă că şi aceste comunităţi au probleme şi au nevoie de bani, însă conducerea instituţiei judeţene pare că nu vede decât problemele primarilor PSD sau ale celor de altă coloratură, care simpatizează şi cu PSD.

Pare de necrezut, însă sunt patru localităţi conduse de primari PD-L care nu au primit niciun sfanţ de la CJC pe acest criteriu, de la începutul anului. Este vorba despre comunele 23 August, Valu lui Traian, Costineşti, dar şi de oraşul Ovidiu.

cjc_nicusor_constantinescu_02.jpgBani pentru Geotop sunt

Există şi localităţi cu primari PD-L care au primit bani, dar cu alocare precisă. Este vorba despre comunele Rasova, Poarta Albă, Albeşti, Castelu şi oraşul Murfatlar (fostul Basarabi), care au primit bani doar pentru plata documentaţiei cadastrale. Într-o ediţie anterioară, arătam faptul că CJC a atribuit prin licitaţie un contract gras pentru servicii de cadastrare firmei Geotop 2001 SRL. Contractul a fost atribuit pentru 8.435.827 lei, fără TVA. Arătam, la momentul respectiv că firma îi are ca asociaţi pe Nicolae Duminică, Adrian Petru Pascu, George Daniel Popescu şi Ioan Ichim, acesta din urmă fiind şi administrator. Dar Nicolae Duminică nu este un anonim în viaţa publică. Potrivit presei centrale, acesta este colonel SPP şi nimeni altul decât garda de corp a social-democratului Miron Mitrea - apropiatul primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu.

Potrivit art. 33, alin (3), lit. b), 20% din cota de 22% din impozitul pe venit „se repartizează, prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită co-finanţare locală". Cu alte cuvinte, consiliul judeţean hotărăşte cine are mai mult nevoie de bani. Se pare însă că acest mod de alocare a banilor nu este convenabil pentru toată lumea, deşi nevoie de astfel de co-finanţări au toate comunităţile locale.

Moldovanu: „Solicitările se mai prioritizează"

Întrebat în legătură cu modul în care se alocă bani de la CJC către comunităţile locale şi cum se face că unele nu au primit nici leţcaie de la începutul anului, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristian Moldovanu, ne-a declarat că tot ce trebuie să facă primarii este să ceară. Sunt însă şi primari care au declarat în nenumărate rânduri că solicitările nu le-au fost luate în seamă. Pe de altă parte, Moldovanu a spus că din multitudinea de proiecte se selectează cele mai importante, dacă se poate spune aşa. Adică „se prioritizează", după cum ne-a declarat el. Cu alte cuvinte, tot consiliul judeţean hotărăşte cine are nevoie mai mult de bani. Moldovanu a mai atras atenţia şi asupra faptului că este posibil ca aleşii judeţeni, ai PD-L în cazul de faţă, să nu fie chiar la curent cu problemele primarilor din partidul lor. Pentru că altminteri, a spus el, ar putea să le acorde sprijin prin propunerea unor amendamente, chiar şi în timpul şedinţei, la proiectele de hotărâre prin care se alocă bani unităţilor administrativ-teritoriale.

Gheorghiţă: „Iniţiativele noastre nu sunt luate în seamă"

L-am contactat telefonic pe şeful de grup al consilierilor judeţeni PD-L, Adrian Gheorghiţă, care ne-a declarat că aleşii judeţeni au făcut nenumărate demersuri, în scris, pentru alocarea unor bani către comunităţile locale conduse de primari PD-L, însă acestea nu au fost luate în seamă. „În afară de Ion Corvin, al cărei primar este PD-L doar pe hârtie, nu a mai primit bani nicio altă comună", a afirmat Gheorghiţă. El a adăugat, de asemenea, că iniţiativele propuse de către democrat-liberali sau amendamentele aduse de ei nici nu sunt luate în seamă la vot de către colegii din PSD. „Ce să vă mai spun? Mă sunase şi primarul de la Valu lui Traian să îmi spună că a trimis cererile pentru ajutoare de încălzire la Consiliu şi că nu i s-au aprobat", a încheiat Gheorghiţă.

Iată, aşadar, cum prioritizează Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, problemele judeţului. Unii merită să ia ajutoare de încălzire, iar cine n-are carnet la PSD să stea să tremure de frig.

{mos_ri:Nicusor Constantinescu,CJC} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii