Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Albesti isi face cadastru

ro

28 Aug, 2009 02:55 2123 Marime text

albesti_gheorghe_moldovan_03.jpgAdministraţia locală nu poate depune proiecte pentru accesarea de bani europeni pentru că are datorii la stat şi nu poate solicita certificat fiscal

La Albeşti se lucrează la definitivarea cadastrului comunei şi a intabulării. Primarul Gheorghe Moldovan consideră această acţiune un prim pas spre normalitate, având în vedere faptul că până acum nu s-a efectuat cadastru.

O prioritate a administraţiei locale din Albeşti este şi electrificarea cartierului nou. În acest sens, primăria a depus deja un proiect la Ministerul Administraţiei şi Internelor spre finanţare. „Proiectul este eligibil, ni s-a spus. Aşteptăm să vedem dacă va fi finanţat. Sunt multe localităţi care au depus proiecte în acest sens la MAI, fondurile sunt limitate, dar sper să rezolvăm această problemă", a apreciat edilul din Albeşti. În această zonă, sunt aproximativ 150 de loturi de casă, 60 de case fiind deja construite. Pentru realizarea reţelei de alimentare cu energie electrică, administraţia locală din Albeşti are nevoie de 13 miliarde de lei vechi. În momentul de faţă, gospodăriile au curent electric, însă alimentarea cu energie se face pe organizare de şantier, obţinându-se o aprobare pentru şase luni de zile. Având în vedere că termenul până la care au voie să se alimenteze cu energie electrică aproape a expirat, nu este exclus ca aceste familii, ce locuiesc în cartierul nou din Albeşti, să rămână în beznă de sărbători. „Din câte ştiu, în luna septembrie se încheie alimentarea cu energie electrică pe organizare de şantier. Sperăm să găsim o soluţie pentru ca aceşti oameni să nu rămână fără curent", a afirmat primarul.

Alte obiective prioritare pentru administraţia locală din Albeşti se referă la construirea unei săli de sport, dar şi a unor locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), la Cotu Văii. Sala de sport ar putea fi finanţată prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

Înglodaţi în datorii

Un alt obiectiv al administraţiei locale din Albeşti îl constituie şi reabilitarea a peste 13 km de drumuri interioare în localităţile Albeşti şi Cotu Văii. Şcoala din Cotu Văii trebuia să intre anul acesta în reparaţii capitale, prin Banca Mondială, însă, potrivit primarului, renovarea a fost amânată pentru anul viitor.

În ceea ce priveşte Şcoala Albeşti, primarul Gheorghe Moldovan a precizat că încearcă reabilitarea unităţii de învăţământ prin Programul Operaţional Regional (POR).

Şi Primăria Albeşti se confruntă cu lipsa banilor. Potrivit edilului, autoritatea locală nu poate nici măcar să acceseze fonduri europene, întrucât are datorii la bugetul de stat în sumă de 600 milioane lei vechi şi nu poate solicita certificat fiscal. Ca şi până acum, administraţia judeţeană - Consiliul Judeţean Constanţa - pare să ignore aceste probleme, care ţin comunitatea pe loc, deşi i s-a solicitat sprijinul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii