Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canalul colector va proteja Poarta Alba de inundatii

ro

17 Jul, 2009 02:50 1877 Marime text

mijloc_sus__vasile_delicoti.jpgSistemul de colectare a apelor pluviale se va vărsa în Canalul Dunăre - Marea Neagră şi va fi prevăzut cu o staţie de decantare

Autoritatea locală din Poarta Albă a finalizat procedura de licitaţie pentru lucrările la canalul colector din localitate. 

Primarul Vasile Delicoti ne-a declarat că valoarea totală a lucrării se cifrează la 22 de miliarde de lei vechi. Contractul a fost atribuit unei firme din Cernavodă şi a fost încheiat marţi, 14 iulie. Canalul colector de ape pluviale traversează localitatea şi preia apa care se scurge de pe versanţi pentru a se elimina astfel riscul de inundaţii. Pentru execuţia lucrării s-a prevăzut o perioadă de 12 luni. „Apa ce se strânge de la ploaie trebuie dusă să se verse în canal. Va fi construită şi o staţie de decantare pentru ca să nu ajungă mâlul în canal", ne-a declarat primarul Vasile Delicoti. Amenajarea canalului colector va feri localitatea de producerea inundaţiilor în caz de precipitaţii abundente. Ploaia care s-a abătut asupra judeţului sâmbăta trecută a afectat şi câteva gospodării din Poarta Albă, fiind inundată o singură casă. Potrivit primarului Vasile Delicoti, pagubele nu sunt foarte mari, însă cei cărora le-a intrat apa în curte sau în casă tot au avut de suferit. Casa inundată nu a fost grav afectată de ape, paguba constând, în principal, în deteriorarea mobilierului.

„Prefectura şi Consiliul Judeţean ar trebui să se implice mai mult"

Primăria Poarta Albă lucrează, în momentul de faţă, la elaborarea unui proiect ce va fi depus spre finanţare în această sesiune a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în cadrul Măsurii 322 privind „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale".

poarta_alba_vasile_delicoti.jpgPrimarul Vasile Delicoti ne-a declarat că în proiectul integrat ce va fi depus până la sfârşitul lunii vor fi incluse mai multe obiective de importanţă pentru comunitate. Mai exact, este vorba despre reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă în Poarta Albă şi despre înfiinţarea reţelei de canalizare. Primarul a precizat că lungimea sistemului de canalizare va fi de aproximativ zece kilometri, însă la finalizarea proiectului se va şti exact, pentru că depinde de costuri. În acest proiect, a cărui valoare totală este de 2,5 milioane de euro, este inclusă şi construirea unei clădiri pentru un program after-school, dar şi reabilitarea interioară şi dotarea căminului cultural cu instalaţii de sonorizare, mobilier etc. Edilul comunei Poarta Albă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că la Constanţa, spre deosebire de alte judeţe, avizele pentru acest proiecte se obţin destul de greu. „Cred că Prefectura şi Consiliul Judeţean ar trebui să se implice mai mult în mobilizarea deconcentratelor, astfel încât comunităţile locale să nu se mai împiedice de obţinerea avizelor, iar proiectele să fie depuse la termen. Aici, la Constanţa, ne mişcăm mai greu. Firesc ar fi ca aceste instituţii de care depindem să ne elibereze un aviz de principiu pentru proiecte, ca să nu pierdem finanţarea", a subliniat primarul Vasile Delicoti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii