Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Populaţie“ de peste 4.000 de maidanezi în sudul litoralului

ro

05 Nov, 2008 23:30 1418 Marime text

catei_biobaza_decupaj.jpgÎn municipiul Mangalia, numărul câinilor vagabonzi, cei mai mulţi deosebit de agresivi, a crescut alarmant

Pe lângă „populaţia“ de maidanezi cu care mulţi dintre locuitorii oraşului s-au obişnuit de ani de zile, au apărut mai multe generaţii noi de animale, iar acest lucru se datorează şi legislaţiei defectuoase, care a interzis strângerea câinilor în prima parte a anului…

Numărul maidanezilor din Mangalia a atins, anul acesta, cifre record. În oraş şi în staţiuni vieţuiesc, în haite, peste 4.000 de exemplare, dar numărul acestora, admit autorităţile, poate fi cu mult mai mare. Dintre câinii adunaţi de pe stradă şi trataţi la Biobaza Mangalia au fost adoptaţi, cu acte în regulă, mai puţin de zece exemplare. Restul, cei bolnavi, au fost eutanasiaţi, în timp ce exemplarele sănătoase au fost sterilizate şi eliberate din nou pe străzi. Unde ajung să facă „legea“. Pentru că, firesc, câinii fără stăpân se aciuează în zonele unde găsesc hrană: la ghenele de gunoi, precum şi în preajma unităţilor de alimentaţie publică.
Tocmai de aceea, mai ales vara, restaurantele şi hotelurile de pe litoralul sudic sunt pline de maidanezi, ce îşi apără cu înverşunare teritoriul. În sezonul rece, cam toată această populaţie de câini „migrează“ spre Mangalia. Aşa se face că, în foarte multe cartiere - în special în cele mai „răsărite“, unde hrana este ceva mai abundentă -, numărul maidanezilor poate depăşi şi 15 exemplare la fiecare ghenă de gunoi.
Pericolul reprezentat de bolile răspândite de câinii fără stăpân este foarte mare, atât pentru locuitorii oraşului, cât şi pentru animalele de companie ale acestora. Bolile pe care le răspândesc animalele fără stăpân sunt, de cele mai multe ori, deosebit de contagioase pentru oameni. Câinii vagabonzi se hrănesc, de regulă, cu resturi de animale, care sunt fie infectate cu microbi, fie infestate cu paraziţi. Animalul ajunge astfel să se îmbolnăvească şi, la rândul său, să transmită bolile omului.
Pe lângă turbare (cazurile în care câinele a fost „atins“ de virusul turbării sunt însă foarte puţine), animalele fără stăpân sunt principalii „intermediari“ pentru bolile parazitare. În excrementele pe care aceste animale le lasă peste tot se află sute de mii de ouă de paraziţi, pe care orice trecător le poate ingera, într-un fel sau altul. Pericolul cel mai mare îl reprezintă locurile de joacă ale copiilor, pentru că aceştia nu se feresc de mizerie ca un adult.

catei_biobaza1.jpgBiobaza îşi va dubla numărul de adăposturi

Deşi nu se transmite la om, boala cea mai cumplită pe care o poartă de ceva vreme câinii din Mangalia este râia. Chinul prin care trec animalele afectate cu această maladie este cumplit - pielea lor este plină de leziuni sângerânde, nu mai au păr şi răspândesc un miros pestilenţial. Deşi pot fi trataţi într-o primă fază, numărul foarte mare de animale fără stăpân din localitate face, practic, imposibil acest lucru.
Chiar dacă sunt trataţi şi puşi pe picioare, aceşti câini vor duce în continuare aceeaşi viaţă, se vor hrăni tot de la ghenele de gunoi, iar riscul de a se reîmbolnăvi este de aproape 100%.

Directorul Serviciului Public Creşe, Asistenţă Socială, Cultură, Sport şi Igienă Publică, Mihai Amurăriţei, ne-a declarat că strângerea maidanezilor a început, efectiv, anul acesta, abia din luna… august: „Biobaza Mangalia nu a mai funcţionat la începutul anului, din cauza modificărilor legislative, care ne-au interzis adunarea animalelor de pe stradă. Aceasta a dus la sporirea necontrolată a numărului de câini fără adăpost. În prezent, Serviciul Ecarisaj funcţionează numai la sesizarea cetăţenilor. În cazul în care primim o astfel de sesizare, ne deplasăm imediat şi adunăm câinii“.
Maidanezii sunt tranchilizaţi pe stradă, transportaţi cu un autovehicul special la biobaza aflată în zona Cartierului M.I. Dobrogeanu, unde li se hotărăşte soarta - fie sunt cazaţi, timp de şapte zile, în adăpost, perioadă în care sunt deparazitaţi, sterilizaţi şi li se asigură hrana, fie, în cazul în care sunt foarte bolnavi - cu boli cronice sau schilodiţi în urma unor accidente - sunt adormiţi şi apoi eutanasiaţi.
Cetăţenii oraşului, deranjaţi sau chiar atacaţi de câinii agresivi, pot sesiza Serviciul Public CASCSIP la numărul de telefon 0241.752.785 sau în scris, la sediul instituţiei. Biobaza Mangalia a fost înfiinţată în urmă cu circa cinci ani şi se află situată la ieşirea din oraş, în zona industrială. În urmă cu circa o lună, Consiliul Local Mangalia aproba extinderea biobazei. Astfel, după obţinerea tuturor autorizaţiilor, biobaza îşi va dubla numărul de locuri de primire pentru câinii comunitari, va fi recompartimentat cabinetul medical existent, întreg proiectul având o valoare de circa 80.000 de lei.
Plaja Mangalia - toaletă publică

Pe lângă maidanezi, locuitorii Mangaliei trebuie să „tragă“ ponoasele şi de pe urma câinilor cu... patalama. Aceştia nu au niciun alt loc, special amenajat, unde să îşi facă nevoile, astfel încât plaja din localitate a devenit o adevărată toaletă publică pentru câinii cu stăpân.
La începutul sezonului estival, aleşii mangalioţi au declarat că se gândesc serios la introducerea unor proiecte legislative locale prin care să oblige proprietarii de animale de companie să deţină instrumentele necesare strângerii reziduurilor de pe urma „favoriţilor“. Mai mult, a avut loc chiar şi o dezbatere publică pe această temă. În final, însă, edilii şi mangalioţii au lăsat problema la fel ca la început: fără niciun rezultat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii