Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacanta permanenta pentru medici

ro

11 Apr, 2008 00:00 963 Marime text
1207853223.jpg

In 2007, personalul de la Spitalul de Urgenta a primit concedii medicale in valoare de trei miliarde de lei vechi

Toata lumea viseaza la un concediu, la cateva zile de relaxare departe de lipsurile cotidiene. Dulcea viata de bugetar nu-ti prea permite sa faci mici escapade, pe ici, pe colo, pe meleaguri exotice sau situri istorice. Insa, cadrele medicale din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta (SCJU) par sa nu se regaseasca in aceeasi situatie. S-au revoltat in repetate randuri, luand drept model protestele profesorilor, dar niciodata nu au ajuns in strada. Au criticat conditiile in care sunt nevoiti sa-si desfasoare activitatea medicala. Saloane neingrijite, lucrari de reabilitare pe care, de patru ani de zile, grupul israelian, Baran, cand le incepe, cand le sisteaza. Iar de finalizarea lor se vorbeste in soapta. S-au aratat deranjati de zgomotul muncitorilor care au transformat etajele, rand pe rand, in mod partial, in santiere de lucru. Lipsa aparaturii performante a contribuit simtitor la revolta medicilor. Ba, mai mult, salarizarea i-a determinat pe cei mai multi sa plece peste hotare. In prezent, la nivelul judetului se vorbeste de asa-zisele specializari medicale deficitare, in care se incadreaza endocrinologia, reumatologia sau psihiatria.

La mare, la soare

Este bine stiut faptul ca, atunci cand vine vorba de a presta servicii medicale suplimentare, medicii nu se arata intr-atat de saritori. "La razboi inapoi, la placinte inainte" spune un vechi proverb si se pare ca personalul medical al SCJU isi ghideaza actiunile in ton cu el. In acest fel se explica faptul ca, in 2007, Ioan Tiberiu Tofolean, managerul unitatii sanitare, a solicitat de la CJAS o suma nu tocmai modica, pentru concediile medicale. De la Liviu Mocanu, presedinte-director executiv al institutiei, aflam ca, pentru mini-vacantele medicilor care s-au imbolnavit subit si in repetate randuri, au fost solicitate trei miliarde de lei vechi. Mai mult, in prezent, Judeteanul ocupa primul loc in topul instituit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, privind numarul de concedii medicale acordate pe perioada anului trecut. "Dorim sa stopam tendinta de a da concedii medicale fara fundament", a explicat Mocanu. Astfel, o echipa a Corpului de Control al CJAS va lua la puricat documentele in care au fost inregistrate frecventele afectiuni, vor fi audiati angajatii bolnaviori. De tragerea la raspundere nu va scapa nici managerul unitatii sanitare. In completare, presedintele institutiei spune ca verificarile vor fi demarate fie azi, fie la inceputul saptamanii viitoare.

Amenzi pentru toate buzunarele

In cazul in care vor fi depistate nereguli, CJAS va sanctiona atat medicul care a prescris retete pentru o boala fictiva, cat si presupusul pacient. Amenzile se ridica doar la suma de zece milioane de lei. Astfel, medicii incriminati nu vor scoate prea multi banuti din buzunare. In timp ce, pentru o perioada de cinci zile, au primit, in conformitate cu legislatia, echivalentul a 75% din salariu, doar pentru a se relaxa intr-un "bine meritat" sejur pe plaiuri exotice.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii