Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Top scumpiri 2009

ro

06 Feb, 2009 03:05 1329 Marime text
Pe fondul crizei şi a deprecierii monedei naţionale, românii au asistat la o creştere semnificativă a preţurilor. Aflaţi care sunt scumpirile anunţare sau care au fost deja aplicate.

Un prim şoc l-au avut bugetarii, când au aflat, la începutul anului, că din a doua zi a lunii februarie vor lăsa mai mulţi bani în farmacii. Majorarea preţului la medicamentele de import este o primă scumpire ce afectează toate segmentele populaţiei. În medie, costul pilulelor a suferit o creştere de zece procente. Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, medicamentele anfiinflamatorii, cele pentru boli cardiovasculare ori pentru tratarea colesterolului mărit şi cele contra hipertensiunii sunt primele la care s-a recalculat preţul, fiind şi cele mai vândute. Spre exemplu, pentru Tertensif (medicament pentru tensiunea crescută), bolnavii au plătit 20,06 lei până la 2 februarie, iar acum scot din buznare cu 2 lei mai mult. Preductalul (antitensiune) a ajuns de la 38,80 lei la 42,64 lei, iar Simgalul (pentru boli cardiovasculare), de la 21,38 lei la 24,22 lei. Legumele şi fructele de import au, de asemenea, din 2009, un preţ majorat. Gospodinele au resimţit din plin deprecierea monedei naţionale şi criza financiară. Potrivit Realitatea TV, cea mai mică scumpire s-a înregistrat la fructele de import. De anul acesta, românii dau pe fructele de import din pieţe cu până la 10% mai mult. Preţurile la legumele de import, care se comercializează în supermarketuri, au crescut cu 25%, iar în pieţe, cu până la 50%.

Piaţa imobiliară cade, chiriile cresc

O a treia lovitură sub centură a constat în mărirea chiriilor. Scumpirea euro a dat peste cap viaţa bugetarilor care au făcut greşeala de a-şi negocia chiriile în valuta europeană. Comparativ cu vara anului trecut, un român care stă cu chirie şi primeşte salariul în lei plăteşte lunar mai mult cu peste 20 de procente. De asemenea, potrivit consultanţilor EuroMetropola, citaţi de Newsin, proprietarii de apartamente au scumpit chiriile cu peste 10%, deşi numărul locuinţelor libere de pe piaţă a crescut considerabil, iar mai mulţi dezvoltatori au decis să scoată la închiriere locuinţele noi pe care le construiesc. Criza a lovit pe toate planurile. Astfel, pe 21 ianuarie, potrivit Realitatea TV, Rompetrol a majorat preţurile de referinţă la benzină şi motorină cu 3 bani/litru. De la 1 ianuarie, preţurile la poliţele RCA au urcat cu 10%-40%. Se preconizează, însă, că, de la 1 iulie 2009, va avea loc a doua scumpire  a poliţelor de asigurare auto din 2010. Pe scurt, în cazul unui accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, persoanele implicate nu mai dau pe la Poliţia Rutieră. În acest mod, Poliţia îşi va transfera cheltuielile către asigurator, iar cel din urmă va trebui să scumpească poliţele de asigurare pentru a acoperi cheltuielile pasate de poliţie.

Pâine cu 5%, laptele cu 5-7%

Scumpiri sunt anunţate şi pentru mijlocul anului 2009. „Preţurile la produsele alimentare vor creşte cu siguranţă în prima jumătate a anului viitor, pentru că în proporţie de 80% depindem de importuri. Dacă euro va sări de 4,2 lei, nimeni nu va fi în stare să ţină în frâu preţurile la alimente. Poate doar dacă vom avea o producţie de excepţie anul viitor (n.r. 2009), atunci s-ar putea, ca pe perioada verii, să temperăm puţin trendul ascendent al preţurilor. Nu există niciun impediment să se scumpească alimentele, chiar dacă puterea de cumpărare va scădea, în urma disponibilizărilor masive care se anunţă şi a renunţării la majorările anunţate pe anul 2009", a declarat Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie - Agrostar, pentru Gardianul, în luna decembrie 2008. Previziunile sunt sumbre. „Practic, nu cred că va exista vreun aliment care să nu se scumpească în prima jumătate a anului", a mai spus acesta. El a estimat că pâinea se va scumpi cu 5%, iar laptele, cu 5-7%. „Deocamdată, uleiul nu se va mai scumpi, pentru că avem surplus de materie primă. Nu există motiv pentru majorarea preţurilor la ulei", a declarat Viorel Zichil, preşedintele Patronatelor din Industria Uleiurilor şi a Grăsimilor Vegetale, în decembrie 2008, pentru Gardianul. „Preţul produselor ecologice s-ar putea majora cu până la 30%, anul acesta, în contextul deprecierii monedei naţionale în raport cu moneda euro", a declarat Teodora Aldescu, consilierul pentru agricultura ecologică, din cadrul Ministerului Agriculturii.

Viciile ard buzunarele

Dublarea preţurilor la băuturile alcoolice şi scumpirea ţigărilor vor fi efectele propunerii guvernamentale de majorare a accizelor. Mărirea anticipată a accizelor la tutun şi alcool, devansând astfel calendarul convenit cu Uniunea Europeană, este una dintre măsurile adoptate de Guvernul Boc în situaţie de criză.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii