Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a modificat Programul de reabilitare a blocurilor

ro

02 Mar, 2010 03:57 1751 Marime text

# Statul va achita 50% din contravaloarea lucrărilor, primăria 30%, iar proprietarii 20%!

Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrului ecologic din cadrul Camerei Deputaţilor, a adoptat recent două proiecte de interes general. Unul dintre acestea are ca obiect de reglementare completarea articolului 6 din Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre. Celălalt proiect de lege discutat şi votat vizează aprobarea OUG 18/2009, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Referitor la cele două proiecte de lege, ce au primit raportul favorabil al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din care face parte, deputatul Colegiului 5, Zanfir Iorguş, ne-a declarat: „Proiectul de lege ce aprobă OUG nr.81/2009 pentru modificarea art. 6 din Legea 597/2001 prevede că în staţiunile turistice de pe litoral şi în zona plajelor cu destinaţie turistică este interzisă executarea lucrărilor de pregătire, reparare, curăţare a clădirilor şi a celor de reparare a străzilor, trotuarelor şi dotărilor tehnico-edilitare subterane şi aeriene în perioada 15 mai - 15 septembrie a fiecărui an. A fost nevoie de o astfel de modificare deoarece, în forma iniţială, nu era prevăzută interzicerea executării unor construcţii noi, situaţie de fapt ce creează disconfort turiştilor care aleg ca destinaţie turistică litoralul românesc".

„Paşii" necesari înscrierii blocurilor în proiectul de reabilitare

În privinţa celui de-al doilea proiect, Executivul îşi propune să demareze lucrările în cauză pentru toate blocurile construite în intervalul 1950 - 1990, ajutându-i totodată pe locatarii care doresc să se înscrie în programul local de izolare termică să plătească lucrările. Potrivit ordonanţei, finanţarea acestora se va face astfel: 50% din alocaţii de la bugetul de stat, 30% din fonduri aprobate special cu această destinaţie în bugetele locale şi 20% din contribuţiile proprietarilor. În cazuri speciale, autorităţile administraţiilor publice locale pot prelua însă, ca urmare a hotărârii consiliului local, cheltuielile pe care trebuie să le achite proprietarii aflaţi în imposibilitate de plată. Preţul mediu al reabilitării unui apartament este de 3.500 de euro.

Pentru demararea investiţiei, asociaţiile de proprietari trebuie să se înscrie mai întâi în programul local de izolare termică, pentru aceasta fiind necesar acordul majorităţii deţinătorilor de imobile. Asociaţiile de proprietari din blocurile de locuinţe identificate şi inventariate vor fi înştiinţate asupra posibilităţii de înscriere în acest program de către coordonatorii locali din cadrul primăriilor. Odată cu înştiinţarea, coordonatorul local transmite şi proiectul de contract de mandat semnat de acesta, în două exemplare originale, în vederea semnării de către asociaţia de proprietari.

Asociaţiile de proprietari înştiinţate se pot înscrie în programul local prin solicitare scrisă înregistrată la coordonatorul local în a cărui arie de competenţă este amplasat blocul de locuinţe. Solicitarea asociaţiei de proprietari este însoţită de contractul de mandat semnat, hotărârea privind înscrierea în programul local, adoptată în adunarea generală cu acordul majorităţii proprietarilor şi lista proprietarilor din imobil.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii