Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Printii si cersetorii scolilor

ro

06 Mar, 2008 00:00 840 Marime text
1204749783.jpg

In timp ce jumatate din unitatile de invatamant nu au autorizatie sanitara, exista gradinite in care se consuma produse de catering

"Greu mai e cu scoala!", se plang mereu elevii. Grupulete, grupulete, ei isi spun oful, simtindu-se marginalizati de parinti, profesori si cei de la minister. Cum o dai, tot nu-i bine, iar afirmatia nu-si pierde din izul negativ. Fie ca este vorba de materia prea stufoasa, din cauza careia isi pierd timpul liber, stand cu nasul in zeci de carti cu informatii al caror sens nu-l prea dibuiesc. Fie ca este vorba de conditiile precare, in care sunt nevoiti, zi de zi, sa fie atenti cinci-sase ore la palavragelile profesorilor. Nu e nevoie de studii sau sondaje indoielnice pentru a trage concluzia ca e in voga analfabetismul. Iar la capitolul igiena, situatia in judetul Constanta nu este deloc roz.

225 din 554

Datele statistice ale biroului de Medicina Scolara din cadrul Autoritatii Sanitare Publice Judetene (ASPJ) arata ca aproape jumatate din unitatile de invatamant preuniversitar functioneaza fara autorizatie sanitara. Asadar, din 554 de gradinite, scoli, licee sau unitati speciale, 225 sunt neautorizate. Tot mereu aceleasi motive: pereti infiltrati sau care stau sa cada, dotari minime sau grupuri sanitare insalubre. Maria Dragomir, medic primar de Igiena Alimentara in cadrul ASPJ, spune ca avizul nu se acorda nici in cazul gradinitelor care functioneaza in doua ture. "In astfel de situatii, unitatile au orar prelungit. Pentru ca pe parcursul programului nu se desfasoara doar activitatea educationala, prescolarii au nevoie de cabinet medical, asistenta, izolator, bloc alimentar sau spatiu amenajat pentru a dormi", spune dr. Dragomir.

Catering pentru scolari

De la reprezentantul ASPJ aflam ca, mai nou, in multe gradinite din Constanta, se apeleaza la firmele de catering. Tot dr. Maria Dragomir ne asigura ca parintii sunt cei care prefera aceasta alternativa si, mai mult, nu este vorba ca doar in gradinitele particulare sa se apeleze la catering. Asadar, in timp ce unii mananca regeste, altii traiesc in localitati care nici macar nu sunt racordate la o sursa de apa potabila. Desi pare absurd, inca mai exista unitati de invatamant in cazul carora aprovizionarea cu apa a copiilor se face de la fantana din sat. Insa Ramona Iliuta, medic in cadrul Inspectiei Sanitare de Stat Constanta, a expus un punct de vedere total diferit: "Sunt convinsa ca, in astfel de cazuri, toti copiii vin cu sticlutele de apa de acasa, iar cadrele didactice sunt instruite sa se asigure ca se intampla asa".

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii