Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Eroismul dobrogenilor in campania militara din toamna anului 1916"

ro

16 Oct, 2009 02:37 4229 Marime text

Vineri, 16 octombrie 2009, ora 10.30, la Muzeul „Callatis" Mangalia, va avea loc simpozionul cu tema: „Eroismul dobrogenilor în campania militară din toamna anului 1916". Activitatea se înscrie în Proiectul cultural intitulat: „Muzeografii şi arheologii de mâine", în care parteneri sunt Muzeul „Callatis", Colegiul Economic şi Primăria Municipiului Mangalia.

„Se cuvine să ne amintim, în aceste zile de toamnă, despre românii care şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 93 de ani, în războiul pentru reîntregirea naţională. După doi ani de neutralitate (1914 - 1916), România a hotărât intrarea în primul război mondial, alături de Antanta, declarând astfel război puterilor centrale. Bravura ostaşilor români este de lăudat, însă doar cu vitejia lor nu au putut face faţă unui duşman mult mai numeros, înzestrat cu o tehnică militară mai performantă", a declarat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Despre operaţiunile militare din Dobrogea şi despre eroismul dobrogenilor va vorbi pe larg, în cadrul simpozionului, dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional - Filiala Constanţa. La simpozion a confirmat participarea conf. univ. dr. Daniela Caruţiu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 19 Oct, 2009 04:10 Eroismul dobrogenilor este de necontestat.Dar n-a fost suficient ca sa scuteasca Romania de masacrul si rusinea de la Turtucaia.Politicienii si unii responsabili militari au determinat ca in mai putin de 10 zile,o armata de 30 de mii de oameni si cu un imens material de razboi,sa fie capturata in intregime ca o turma fara aparare.Generalul Teodorescu a fugit cu automobilul de pe campul de lupta.Militarii romani meritau alta soarta.Dar razboiul era condus de la Capsa iar politicienii se grabeau sa-si evacueze averile in Moldova.