Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce afaceri au făcut împreună Bogatu şi Baaklini?!

ro

11 Jan, 2011 00:00 4254 Marime text

bogatu.jpgSurse: "Eugen se cunoaşte de mult timp cu tipul acesta (n.r. Baaklini) şi probabil că a fost rugat să-i găsească un vapor pentru motoarele alea. De unde să ştie el ce era cu ele?"

Scandalul în care este implicat Eugen Bogatu, directorul Direcţiei Domenii din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a adus în atenţie şi afacerile în care acesta a fost implicat de-a lungul timpului.

Aşa cum se ştie, anchetatorii DNA Bucureşti au pus la cale percheziţiile care au avut loc sâmbăta trecută la sediul unor societăţi care l-au avut ca administrator pe Eugen Bogatu. Este vorba, printre altele, de Container Clearance Services şi Sea Container Services, două dintre societăţile comerciale la care fostul vameş a fost administrator. Mai mult decât atât, declaraţia de avere a directorului de Domenii, semnată pe 27 septembrie 2010, arată că acesta a câştigat în anul fiscal anterior completării actului 2.794 de lei pentru funcţia de director executiv al TAR Decirom, 4.673 de lei pentru postul de director general al Container Clearance Services, 3.181 de lei ca director al Multitrend Impex şi 58.059 lei de la Administraţia Porturilor Maritime.

Lobby - "practică des întâlnită"

Surse din apropierea lui Bogatu spun că acesta este, într-adevăr, prieten cu libanezul Said Baaklini de la Liberom Agri, însă nu a ştiut de nicio intenţie a acestuia de a comite ilegalităţi. Aceeaşi sursă, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a mai declarat că Bogatu a căzut în capcana bunelor sale intenţii şi că situaţii de acest gen sunt foarte des întâlnite. Numai că, din păcate pentru afaceristul reţinut, de data aceasta nu s-a terminat tocmai bine. "Este o practică des întâlnită. Dacă cineva are de făcut un transport, în cazul nostru Baaklini şi motoarele lui, cere ajutorul cuiva care se pricepe prin port, care are legături, să-i găsească vapor. Oricine face la fel, pentru că un om de afaceri din nu ştiu ce parte a ţării, care nu are cunoştinţe în Portul Constanţa, cum ar putea să-şi găsească un vapor să transporte ceva?
Eugen se cunoaşte de mult timp cu tipul acesta (n.r. Baaklini) şi probabil că a fost rugat să-i găsească un vapor pentru motoarele alea. De unde să ştie el ce era cu ele? Nu se ştie nici la Vamă de facturi. Alea nu au apărut. Cineva a cerut un permis să se încarce nişte motoare pe un vapor şi Eugen Bogatu a fost persoana care a facilitat găsirea unui vapor, care a făcut lobby pentru acest transport. 100% a picat nevinovat în asta", a mai precizat sursa care doreşte să-şi păstreze anonimatul. Containere.jpg

"Ciuperci şi conservăraie"

În legătură cu percheziţiile care au avut loc sâmbătă, aceasta a mai spus că, cel mai probabil, anchetatorii s-au dus la firme, în special la Container Clearance Services, pentru că, din câte se aude, ar fi făcut ceva afaceri cu societatea lui Said Baaklini în urmă cu mai multă vreme (din câte se pare, în perioada când Eugen Bogatu administra acele societăţi comerciale): "Din câte ştiu, CCS-ul (n.r. Container Clearance Services) a făcut ceva importuri de la tipul acesta. Nimic deosebit. Ciuperci, conservăraie... El deţine supremaţia pe ciuperci şi probabil că asta au căutat cei de la DNA acolo". Aceeaşi sursă care doreşte să-şi păstreze anonimatul spune că familia lui Eugen Bogatu a avut foarte mult de suferit în urma acestui scandal şi că mama acestuia a fost la un pas de infarct în seara reţinerii, mai ales că aceasta a fost precedată de o percheziţie domiciliară.

Mama, în pragul infarctului

Menţionăm că Eugen Bogatu a fost reţinut luni seară, pentru favorizarea infractorului şi trafic de influenţă, în urma emiterii unei ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Anchetatorii susţin că Bogatu l-a ajutat pe cetăţeanul libanez Said Baaklini să obţină acte pentru exportul utilajelor cumpărate de la UCM Reşiţa, pentru care s-a cerut o returnare ilegală de TVA de aproape 60 de milioane de euro. Surse judiciare spun că procurorii mai au în vizor foşti şi actuali şefi ai Vămii Constanţa, iar printre cei suspectaţi s-ar afla şi Emil Banias, fratele senatorului PDL Mircea Banias. De altfel, în dosar a mai fost vehiculat numele lui Mircea Banias, şeful interimar al organizaţiei judeţene PDL Constanţa, dar şi al lui Ioan Bălan, directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • manole 11 Jan, 2011 23:58 pt florin:MIZERIILE DE RANDURI PE CARE LE-AI SCRIS(SI IMI CER SCUZE CITITORILOR PT.CUVINTELE FOLOSITE)POATE TIN LA CEI CARE AU AUZIT DE 2-3 ZILE DE BOGATU.IN 14 ANI DE CAND LUCREZ IN PORT,JIGODIE MAI MARE CA ACEST INDIVID,LACOM SI AVID DUPA PUTERE NU S-A MAI INTALNIT LA NICI UN LUCRATOR VAMAL(ESTE DREPT SOLUTILE CELE MAI BUNE PT.MANGLE EL LE DADEA-NU-I POT LUA ACEST MERIT).IN RANDUL COLEGILOR DIN VAMA TOT TIMPUL A AVUT RENUME DE "NEAM PROST"(CE ESTE AL MEU ESTE NUMAI AL MEU,CE ESTE AL VOSTRU SE IMPARTE CU MINE-ACEASTA ESTE DEVIZA DUPA CARE S-A CALAUZIT PLAVANUL ACESTA)."PESTELE MARE IL INGHITE PE CEL MIC"ALTA DEVIZA A "INTELIGENTULUI" ELEV A LUI DAN RADU RUSANU.
  • florin 11 Jan, 2011 10:05 D-l Bogatu este un tip inteligent cum rar vezi la oamenii care au resurse financiare. Din pacate dorinta de a se implica in multe afaceri si mediul relational pe care l-a generat prin functia detinuta in port i-au creat aceste probleme. Este pacat ca traim intr-o tara de militeni prosti care nu inteleg ce inseamna sa faci afaceri si libertatea de miscare.
  • alin 11 Jan, 2011 09:57 Sursele din apropiere(slugile) vor sa induca co acest mafiot e nevinovat. Sa verifice procurori cu ce valori in vama treceau containerele arabului prin vama. De exemplu un container cu ton la conserve de 20 tone valora doar 4000$ sa zica arabul cit era spaga .Luni toti locotenenti de la Agigea erau galbeni la fata, se vor gasi facturi masluite in calculatoare si amprente de stampile de la arabi si chinezi.Se fura la greu din buget.Durbac venisei cu gura mare ,ti-au inchiso baieti rapid cu 1000000$ ca sa lasi furaciunea mai departe.