Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCINA a sărbătorit 130 de ani de la înfiinţarea primei Camere de Comerţ a Dobrogei (video + galerie foto)

ro

08 Oct, 2010 02:28 1019 Marime text

CCINA_1.jpgCamera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa a aniversat, ieri, într-un cadru festiv, 130 de ani de la înfiinţarea primei Camere de Comerţ a Dobrogei şi 20 de ani de la reînfiinţarea Camerei constănţene

„Am reuşit să supravieţuim vicisitudinilor vremii. Ne bucurăm că supravieţuim", a declarat preşedintele CCINA, Mihai Daraban, la deschiderea oficială a evenimentului.

CCINA_aniversare_2.jpgPeste 50 de membri fondatori ai Camerei de Comerţ de la malul mării, pilonii principali în anii 1990, dar şi invitaţi de la Camera de Comerţ din Tulcea în frunte cu preşedintele Doru Poponete au participat ieri la evenimentul pe care CCINA l-a oferit pentru a sărbători acest moment. Cu această ocazie a fost lansată şi prima biografie a CCINA, iar membrilor marcanţi ai colegiilor constituite de-a lungul vremii, care mai trăiesc şi care au fost găsiţi, le-au fost acordate diplome de onoare pentru activitatea pe care au depus-o de-a lungul anilor pentru dezvoltarea instituţiei. Conducerea CCINA a pregătit 150 de diplome, însă doar 32 au fost înmânate celor care au participat la eveniment, restul fie nu au putut să ajungă din cauza vârstei înaintate, fie nu au fost găsiţi la adresele pe care instituţia le avea.

„CCINA este un brand"

„Suntem singura organizaţie patronală cu câte un sediu în fiecare oraş şi care îşi găseşte corespondentul pe toate continentele. Noi nu am avut niciodată un sprijin de la bugetul de stat, CCINA este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, creată pentru mediul de afaceri, este un brand pe care îl găsiţi în 40.000 de locaţii. A supravieţuit luptei politice din România, nu a putut fi controlată de politicieni indiferent că s-au schimbat Guvernele, preşedinţii. Doar doi preşedinţi au fost din 1990 până acum", a declarat Mihai Daraban, cel de-al doilea preşedinte, instalat în 2002. Primul preşedinte, Cornel Florea, nu a putut fi prezent la aniversare din cauza stări sale de sănătate.

Preşedintele Camerei a vorbit şi despre faptul că date fiind condiţiile economice actuale, CCINA este cea care resimte cel mai mult criza economică. „Dacă mergeam exclusiv pe cotizaţii, probabil nu am fi simţit criza la adevărata dimensiune, dar fiind o organizaţie care se autofinanţează simţim foarte mult reculul de la expoziţii, mai puţine firme care participă la cursuri".

Prima monografie

În urmă cu cinci ani, CCINA a mai avut o încercare de a publica o monografie a instituţiei, acesta văzând lumina tiparului abia în acest an. Cartea cuprinde două părţi: prima face referire la cei 130 de ani de la înfiinţarea primei Camere de Comerţ a Dobrogei la Constanţa (1880 - 2010), înfiinţată în 1880 şi desfiinţată în mod abuziv de regimul comunist în 1949, iar în cea de-a doua parte este prezentată activitatea celor 20 de ani ai CCINA. Directorul general al CCINA, Dănuţ Jugănaru, a făcut o scurtă prezentare a cărţii, vorbind despre primul sediu pe care l-a avut instituţia, o adevărată capodoperă de artă care nu a rezistat celui de-al doilea Război Mondial, fiind bombardat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii