Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Aleşii îşi vor pierde mandatele mai repede

ro

29 Mar, 2011 12:21 640 Marime text

Că reprezintă coaliţia aflată la putere sau opoziţia, se poate constata că, atunci când vine vorba de iniţiative legislative, parlamentarii colaborează dovedind că pot avea păreri şi sugestii comune. Un exemplu este şi propunerea legislativă pentru modificarea art.56 şi art.71 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată.

Luna trecută, 22 de deputaţi şi senatori din toate formaţiunile politice reprezentante în Parlamentul României au semnat o iniţiativă legislativă privind modificarea art.56 şi art.71 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată. Printre ei am regăsit şi trei deputaţi constănţeni - Aledin Amet (UDTTMR), Iusein Ibram (UDTR) şi Antonella Marinescu (PSD). Motivul ce a determinat intervenţia acestora în modificarea normativului se referă la situaţia suspendării unui ales local, fie el consilier, primar sau viceprimar. Deşi aspectul este reglementat prin Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, suspendarea de drept a mandatului realizându-se de îndată de către prefect în cazul arestării preventive, în urma comunicării venite de la instanţa de judecată, parlamentarii au ajuns la concluzia că sintagma „de îndată" este ambiguă şi poate genera probleme privind intervalul de timp în care reprezentantul Guvernului în teritoriu are obligaţia să acţioneze.

 

Adio mandat, dacă eşti arestat

Iată de ce, iniţiatorii propunerii legislative au decis să clarifice situaţia. Demersul lor are ca scop eliminarea avantajării formaţiunii politice din care provine edilul intrat în vizorul oamenilor legii şi a dezavantajării candidaţilor care aspiră la fotoliul de primar prin diminuarea perioadei campaniei electorale în cazul întârzierii emiterii ordinului de suspendare de către prefect. Aşadar, semnatarii iniţiativei legislative vor să înlocuiască sintagma „de îndată" cu intervalul „în termen de maximum 48 de ore". Dacă propunerea lor va fi adoptată, măsura arestării preventive se va comunica în termen de maximum 48 de ore de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului, iar ordinul de suspendare va fi comunicat celui vizat tot în termen de cel mult 48 de ore.

Deocamdată, proiectul se află în comisiile de specialitate, iar Camera decizională în acest caz va fi Senatul. Deşi Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative, în Senat puterea a pierdut majoritatea, ceea ce ar putea permite adoptarea sa în forma propusă de iniţiatori.

 

Ajutor pentru municipii

Un alt proiect legislativ iniţiat de numeroşi deputaţi şi senatori, printre care i-am regăsit şi pe parlamentarii constănţeni Aledin Amet şi Iusein Ibram, a fost înregistrat zilele trecute în Camera Deputaţilor. Iniţiatorii vor modificarea art.7, alin (1) din Legea 351/2001 prin adăugarea permisiunii înfiinţării zonelor metropolitane şi pentru municipiile de gradul II. Demersul parlamentarilor urmăreşte să permită acestor unităţi administrativ teritoriale obţinerea mai uşor a fondurilor structurale europene necesare în dezvoltarea şi modernizarea lor. Şi acest proiect a pornit cu stângul deoarece Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a aprobat procedura de urgenţă solicitată de iniţiatori.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii