Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2010 - anul dezbinării pentru PDL Constanţa

ro

03 Jan, 2011 14:34 2369 Marime text

sigla_pdl.jpgIanuarie - Partidul Democrat Liberal propune corectarea legii Funcţionarului Public. Şi aceasta, deoarece, numirile făcute de guvernul Boc în funcţiile de conducere ale instituţiilor descentralizate au fost declarate neconstituţionale, iar noii directori ar trebui să fie înlocuiţi în 45 de zile de liberalii care au fost demişi în 2005-2007.

Februarie - Consilierii judeţeni ai Partidului Democrat Liberal l-au acţionat în judecată pentru abuz în serviciu pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Mircea Banias a declarat că motivul îl constituie nepromovarea de către acesta a proiectelor iniţiate de consilerii PDL dar şi neîmpărţirea către primăriile din judeţ. Potrivit lui Mircea Banias fondurile acordate de către CJC au fost alocate doar primarilor PSD, iar cei ai PDL nu au primit nimic.

Februarie- Directorul general al Autorităţii Navale Române Paul Brânză a anunţat că va candida la şefia organizaţiei Judeţene Constanţa, a Partidului Democrat Liberal. Alături de Paul Brînză îşi anunţaseră participarea în alegeri şi actualul preşedinte Mircea Banias dar şi primarul localităţii Valul lui Traian Florin Mitroi.

Martie- PD-L a centralizat la centru propunerile de modificare a statutului partidului. Potrivit noilor propuneri de modificare a statutului, Biroul Permanent Naţional al PD-L urma să fie extins, de la 29 de membri, câţi numără acum, urmând să aibă 37. Potrivit liderului PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, o altă modificare la statut consta în apariţia unei noi forme de organizare şi anume cea de colegiu.

Martie -Aleşii locali PD-L din judeţ au înfiinţat o structură organizatorică proprie la nivelul partidului. Decizia a fost luată în cadrul Biroului Permanent Judeţean şi viza înfiinţarea unei comisii a aleşilor din judeţ din care să facă parte primarii, consilierii locali şi cei judeţeni. Scopul formării acestei structuri este acela de a exista o comunicare mai bună între aleşii pedelişti constănţeni. Din comitetul de organizare al comisiei au fost desemnaţi să facă parte: Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu, consilierul local de la Eforie Gigi Chiru, consilierul local de la Năvodari Tudorel Calapod, consilierul judeţean Mihai Petre şi cei doi consilieri locali de la Constanţa, Nicolae Şandru şi Cristian Tănase.

Martie - Mircea Banias a anunţat că directorii serviciilor deconcentrate care au fost numiti conform Ordonanţie de Urgenţă 105 din 2009 rămân pe funcţii în continuare.

Aprilie -Membrii Biroului Permanent Judeţean ai PD-L s-au reunit într-o şedinţă la sediul Organizaţiei Judeţene a PD-L din Constanţa, la care a participat şi Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Discuţia a vizat organizarea alegerilor la nivelul Biroului Permanent Judeţean.

Aprilie - Directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa , Florian Constantin este dispus să renunţe la funcţia de director dacă ar fi să aleagă între partid şi această funcţie. El a declarat că în cazul în care va primi o funcţie în biroul Permanent Judeţan al PDL în urma alegerilor care vor avea loc în vara anului este dispus să renunţe la funcţia de director. Reamintim că Florian Cosntantin a fost numit la şefia organizaţiei Municipale a PDL Constanţa în anul 2009.

13 Aprilie- Deputatul de Constanţa Maria Stavrositu a fost desemnat candidatul PD-L pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale a Partidului Democrat Liberal, iar actualul preşedinte Florian Constantin s-a retras din cursa pentru şefia organizaţiei.

19 Aprilie - Mircea Banias şi-a reconfirmat candidatura la conducerea PDL Constanţa. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, ocazie cu care Banias a anunţat oficial şi candidatura fostului europarlamentar Adrian Manole la conducerea organizaţiei municipale a PDL Constanţa. Banias a mai anunţat că, pentru intrarea în cursă, el pregăteşte un proiect pentru organizaţia judeţeană. În paralel, însă, s-a mai format o echipă coordonată de primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care a propus-o pe Maria Stavrositu, deputat în colegiul nr. 10, pentru a candida pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale PDL Constanţa.

Calendarul alegerilor interne va fi anunţat în cadrul Biroului Permanent Naţional.


Aprilie- Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, crede că după alegerile interne noii şefi ai organizaţiilor judeţene şi municipale ale PDL Constanţa ar trebui să îşi depună candidatura pentru funcţiile de primar şi preşedinte al Consiliului Judeţean. Prezentă la întrunirea Biroului Permanent Judeţean al PDL Elena Udrea a mai spus că o candidatură se construieşte în timp şi că până la viitoarele alegeri vor organiza un sondaj de opine din care să afle care sunt aşteptările constănţenilor legate de liderii acestui partid. Ea a mai spus că rezultatele obţinute de PDL Constanţa la ultimele alegeri sunt bune, însă potenţialul acestuia este mai mare.

Mai - Au avut loc alegerile din Organizaţiile Secţiilor de Votare ale Partidului Democrat Liberal de pe raza municipiului Constanţa.La nivelul municipiului Constanţa sunt 192 de OSV-uri.

23 Mai - Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Senol Zevri şi-a dat demisia din funcţia de secretar general al biroului Permanent Judeţean al Partidului Democrat Liberal. Senol Zevri a renunţat şi la funcţia de responsabil al colegiului 2 pentru că nu are voie să mai deţină nici o funcţie de conducere în partid, potrivit legii funcţionarului public.Demisia i-a fost acceptată de preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL, Mircea Banias.

5 Mai - Secretarul judeţean al Organizaţiei PD-L Constanţa Senol Zevri a solicitat în cadrul şedinţei Biroului Permanent Judeţean suspendarea din funcţie a preşedintelui interimar al Organizaţiei Judeţene, Mircea Banias.

Senol Zevri a declarat că motivul îl constituie nerespectarea de către preşedintele Mircea Banias a statutului partidului. La rândul său, primarul localităţii Valu lui Traian, Florin Mitroi, spune că actualul preşedinte interimar Mircea Banias nu este transparent şi nu conduce şedinţele, conform statutului şi i se pare normal să i se ceară suspendarea din funcţie. În replică, preşedintele Organizaţiei, Mircea Banias, a declarat că respectă statutul partidului.

Mai - Deputatul Maria Stavrositu şi-a lansat candidatura oficială pentru funcţia de preşedinte al filialei locale a PD-L Constanţa.
Deputatul a declarat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa că în politică, dacă nu produci schimbarea, vei fi tu însuţi schimbat. Maria Stavrositu a precizat că hotărârea de a candida nu ţine de orgolii personale, şi nu a luat-o nici pentru a-şi pune rudele în funcţii, aşa cum a fost acuzată în ultima perioadă. Democrat liberalul a precizat că are o serie de proiecte pe care doreşte să le ducă la îndeplinire, printre care câştigarea Primăriei Constanţa şi a Consiliului Judeţean Constanţa, la alegerile locale din 2012.

14 iunie - Biroul Permanent Naţional al PDL a decis anularea alegerilor interne din teritoriu, a declarat preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa, Mircea Banias. Acesta spune că scrutinul pentru desemnarea conducerii Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 3 iulie a fost amînat pînă cel tîrziu la toamnă. De asemenea contestarea Consiliului de Conducere Local ales pe data de 5 iunie, dar şi propunerile de excludere din partid ale lui Laurenţiu Mironescu şi Florian Constantin au fost amînate pentru şedinţa de Biroului Permanent Naţional de săptămâna viitoare.

11 iunie- Cei 500 de sindicalişti care au pichetat sediul PDL din Constnaţa au aruncat cu ouă în geamurile clădirii, nemulţumiţi de măsurile de austeritate impuse de guvernul Boc.

5 Iunie- Noul preşedinte al Organinzaţiei Municipale Constanţa a Partidului Democrat Liberal este Maria Stavrositu. Aceasta a fost aleasă în cadrul Consiliului de Coordonare al partidului care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Din cei 526 de delegaţi prezenţi la eveniment, 499 au votat în favoarea deputatului constănţean, iar 24 împotrivă. Trei buletin de vot au fost anulate.

6 iunie - Preşedintele Organizaţiei Judeţene Constanţa a Partidului Democrat Liberal, Mircea Banias propune în cadrul Biroului Permanent Judeţean excluderea din partid a preşedintelui de la municipiu, Florian Constantin.

În replică, Florian Constantin, a declarat că dacă respectarea statutului duce la excluderea din partid se va supune acestei hotărâri.

Iunie - Un participant la mitingul care se desfăşoară în faţa Prefecturii Constanţa, membru al PD-L şi-a dat foc la carnetul de partid, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate luate de Guvern.

31 Iulie - Are loc Consiliul judeţean de coordonare al PDL. Cele două prezidii reprezentate în cadrul Consiliului PDL de deputatul Maria Stavrositu şi de preşedintele PDL, Mircea Banias, şi-au adresat reciproc injurii şi reproşuri . În cadrul discuţiilor s-au format două secretariate, două comisii şi implicit au existat două tabere care au votat separat.

Consiliul de Coordonare al PDL Constanţa îşi finalizează dezbaterile Votul s-a încheiat, cele două tabere au încheiat şi numărarea voturilor, fiecare adjudcându-şi victoria. Cel mai probabil, scandalul din PDL Constanţa va fi tranşat la centru. Acesta s-a accentuat odată cu alegerile din 6 iunie de la organizaţia municipală, alegeri contestate de liderii judeţeni.

Iulie - În urma revoltei de la PDL, surse neoficiale au declarat că datorită scandalurilor şi acţiunilor nestatutare, se va ajunge la dizolvarea organizaţiei PDL Constanţa.

Iulie -Filiala locală a PD-L solicită prefectului Claudiu Palaz, atacarea în contencios administrativ a Hotărârii Consiliului Judeţean privind reorganizarea prin absorbţie a unor instituţii de cultură din Constanţa pe motiv că este nelegală. Mai exact, consilierul judeţean Mihai Petre spune că hotârârea CJC prin care Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie absoarbe Muzeul de Artă Constanţa, avea nevoie de avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. Pedeliştii şi-au manifestat totodată mâhnirea faţă de situaţia în care a ajuns cultura constănţeană.

Florian Constantin a propus chiar ca toţi consilierii judeţeni ai PD-L să îşi doneze de acum înainte indemnizaţiile de consilieri artiştilor care au rămas pe drumuri.

8 Iulie - Directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, Dionie Culeţu şi-a înaintat demisia din funcţia de consilier judeţean al Partidului Democrat Liberal. Culeţu a trebuit să îşi depună demisia din partid deaorece potrivit legii funcţionarului public exista incompatibilitate între funcţia de director al CJP şi ceea de partid.

Iulie - PDL Techirghiol a solicitat liderilor judeţeni excluderea din partid a unuia dintre consilierii locali. Aşa cum a declarat preşedintele PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias, este vorba despre Mariana Oprică. Acesteia i se reproşează că în cadrul unei şedinţe de consiliu local a votat altfel decât hotărâse grupul consilierilor pedelişti.

5 Iulie- Fostul deputat, Laurenţiu Mironescu şi fostul preşedinte al Organizaţiei Muncipale a PDL Constanţa, Florian Constantin sunt la un pas de a fi excluşi din partid.

August - Mai mulţi primari PDL din judeţul Constanţa şi-au manifestat nemulţumirea în legătură cu neajunsurile financiare pe care le au administraţiile locale. În acest context, liderul PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias, le promite primarilor că va solicita premierului Emil Boc şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, o întâlnire în cadrul căreia să se discute despre fondurile de care au nevoie administraţiile locale.

9 August - Biroul permanent naţional al PDL a decis astăzi anularea alegerilor pentru şefia organizaţiei municipale de la Constanţa care au avut loc în luna iunie. Surse din cadrul partidului au declarat că postul de preşedinte la municipiu va fi preluat de către fostul preşedinte Florian Constantin iar Maria Stavrositu, cea care a cîştigat alegerile, îşi va pierde funcţia. De asemenea, au fost anulate şi alegerile Consiliului de Coordonare Judeţean de sfîrşitul unii iulie iar preşedinte interimar al filialei judeţene a rămas în continuare Mircea Banais.

2 august - Situaţia de la Constanţa va fi rezolvată de Comisia de statut, etică şi Litigii a Partidului Democrat Liberal - susţine vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. El a declarat la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului că o decizie finală va fi luată de comisie, iar aceasta va trebui respectată de ambele tabere din filiala Constanţa a PD-L.

Consiliul trebuia să stabilească dacă Maria Stavrositu a fost aleasă preşedinte al organizaţiei municipale a PD-L Constanţa.

2 august - Consiliul de Coordonar al Organizatiei Judetene Constanţa a PDL, întrunit ieri a hotărît retragerea sprijinului politic acordat preşedintelui intrimar Mircea Banias.

Septembrie - Liderul PDL Năvodari, Tudorel Calapod, care este şi consilier local, a solicitat în cadrul Biroului Permanent Judeţean, mai mult sprijin din partea conducerii judeţene a partidului şi a celei naţionale a consilierilor locali PDL, care se confruntă cu probleme în consiliile locale. Potrivit lui Tudorel Calapod, problemele ar fi cauzate de primarii social-democraţi şi liberali. Calapod a dat exemplul său, la Năvodari, acuzând totodată actuala conducere a oraşului de o serie de ilegalităţi.

15 octombrie - Câteva sute de sindicalişti de la CNSLR Frăţia, BNS şi CSDR au pichetat sediul Partidului Democrat Liberal din Constanţa. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de noul Cod al Muncii, de Legea pensiilor, dar şi de faptul că le-au fost tăiate stimulentele. O delegaţie a protestatarilor a fost invitată de senatorul Mircea Banias, însă, reprezentanţii sindicaliştilor au refuzat să poarte negocieri în prezenţa presei. Astfel că protestul celor trei confederaţii s-a încheiat făă nici un fel de discuţie şi nici un de rezultat.

Octombrie - Primarii PDL din judeţ au participat la o întâlnire cu ministru dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.

25 octombrie - Directorul general al Companiei Petromin, Florentin Chiforeanu şi-a depus adeziunea la Partidul Democrat Liberal.Reamintim că Florentin Chiforeanu a candidat în 2008 la Primăria Constanţa din partea Partidului Ecologist Român.

19 Noiembrie -Alegerile la PDL Constanţa ar putea fi amânate până la începutul anului viitor.Anunţul a fost făcut după şedinţa de Birou Permanent Judeţean, de către preşedintele interimar al Organizaţiei judeţene a partidului, senatorul Mircea Banias. La întâlnirea de aseară a fost prezent şi deputatul Maria Stavrositu, care a susţinut că optează pentru un agrement politic, ceea ce li s-a recomandat şi de la centru. Alegerile, aşa cum a precizat Banias, nu reprezintă o prioritate în prezent pentru pedeliştii constănţeni. Tot în cadrul Biroului Permanent Judeţean şi-a anunţat intenţia de vot la judeţ şi Paul Brânză.Un alt candidat anunţat, deja, este actualul preşedinte interimar, senatorul Mircea Banias.

12 dec Decembrie - Consiliul de Coordonare al Colegiului 10 din municipiul Constanţa şi-a ales Biroul de Colegiu. Biroul ales trebuie să intensifice activitatea politică în Colegiul 10, să îmbunătățească relația cu locuitorii din zonă, să inventarieze problemele pe care le întâmpină oamenii și trebuie să le explice măsurile luate de Guvernul și Parlamentul României pentru ca ei să înțeleagă programul de guvernare al PDL.

2 Decembrie - Numele senatorului constănţean Mircea Banias este implicat în cazul rambursării ilegale de TVA de la Reşiţa. Potrivit unor surse neoficiale, numele parlamentarului PDL apare în dosarul în care şeful UCM Group din Reşiţa şi un cetăţean libanez au prejudiciat statul român cu peste 60 de milioane de euro după ce au primit ilegal înapoi TVA- ul pentru achiziţionarea unor generatoare de curent electric. Aceleaşi surse spun că Mircea Banias i-ar fi facilitat partenerului libanez obţinerea autorizaţiilor de transport maritim a acestor echipamente. Senatorul constănţean Mircea Banias spune că nu are nici o legătură cu ancheta rambursării ilegale de TVA de la Reşiţa şi nu cunoaşte nicio persoană implicată în acest caz

14 decembrie -Senatorul PDL de Constanța, Mircea Banias are calitate de făptuitor în dosarul în care sunt cerctați doi directori ai UCM Reșița și un om de afaceri libanez pentru o rambursare ilegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro, potrivit declarațiilor făcute de procurorul DNA. În acelaşi caz sunt cercetaţi şi reprezentanţi ai ANAF şi urmează să fie anchetate şi mai multe persoane care-şi desfăşoară activitatea în Portul Constanţa şi la Vamă. Surse judiciare susţin că implicaţi în acest caz ar mai fi şi directorul Domenii Portuare din cadrul APC Constanşa, Eugen Bogatu, directorul general al APC, Ioan Bălan şi doi vameşi constănţeni. Reprezentantul DNA a arătat că s-au obţinut autorizaţii de interceptare a convorbirilor în ceea ce îl priveşte pe Mircea Banias.

15 decembrie - Vicepreşedintele demisionar al PD-L Constanţa, Gheorghiţă Corbu îi cere demisia lui Mircea Banias din funcţia de preşedinte interimar al PD-L Constanţa, după ce numele acestuia a apărut în contextul scandalului rambursării de TVA în valoare de 60 de milioane de euro în care sunt implicaţi directorii UCM Cluj şi un cetăţean libanez.

20 decembrie - Senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias a fost pus sub acuzare de procurorii DNA. Banias este acuzat de favorizarea infractorului şi are calitatea de "făptuitor" în dosarul evaziunii fiscale de 60 de milioane de euro de la Uzina Reşiţa, dosar în care a fost şi interceptat de DNA.

Afirmaţia a fost făcută chiar de procurorul care anchetează acest caz

28 decembrie - Prim vicepreşedintele Organizaţiei Municipale a PD-L Constanţa, Laurenţiu Mironescu a fost numit secretar de stat în cadru ministrului Aministraţiei şi Internelor. Surse din cadrul PDL spun că numirea a fost făcută pe criterii de performanţă. Laurenţiu Mironescu mai este şi şeful Ligii Navale Române din Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii