Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Războiul etnobotanicelor se extinde pe blog Mazăre, certat pentru magazinele de vise

ro

25 Jan, 2011 00:00 1537 Marime text
mazare_blog_-_Mazare_trabuc.jpgÎn timp ce prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, Christian Gigi Chiru, şi alte autorităţi judeţene bat la pas municipiul în încercarea de a eratica flagelul magazinelor de etnobotanice, primarul Radu Mazăre nu dă doi bani pe ceea ce îi cer constănţenii: să ia măsuri în ceea ce priveşte aceste magazine, cu atât mai mult cu cât majoritatea se află în preajma instituţiilor de învăţământ

Constănţenii au ajuns să-i scrie chiar şi pe blogul personal despre această problemă, însă se pare că situaţia este neinteresantă pentru autorităţi.

Potrivit ultimului mesaj, lăsat în urmă cu două zile pe blogul său de Gigi Regăţeanu, care nu se recomandă ca fiind constănţean sau nu, îl ceartă pe primar că este dezinteresat de această situaţie şi nu ia, la fel ca multe alte primării din judeţ, măsura închiderii magazinelor de vise, încurajând astfel continuarea consumului. "Domnule Primar, de ce nu luaţi măsuri ca şi celelalte primării, în sensul de a închide «magazinele de vise»? Se poate foarte uşor, se dă o hotărâre ca aceste magazine să nu funcţioneze pe o distanţă de 2.000 de metri în jurul oricărei instituţii de învăţământ", se precizează în mesajul postat pe blog.

Primarul zice că HCL-urile nu au valoare legală

Mazăre preciza într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul anului trecut că o hotărâre de consiliu local emisă în acest sens, cum au adoptat alte primării din judeţ, nu are nicio valoare din punct de vedere legal. Mai mult, primarul spunea că primăriile nu pot interzice acest tip de magazine deoarece nici nu le autorizează, iar acolo unde consiliile locale au hotărât închiderea acestui tip de magazine, deciziile respective ar fi fost atacate în instanţă şi anulate. "Deocamdată, aceste magazine vând nişte produse legale, având în vedere cadrul legal din România. Conform legii, primăria nu autorizează decât restaurante. Acolo unde legea vine şi prevede în mod special ce avem voie să autorizăm noi, nu mai putem veni şi interveni să spunem că putem autoriza şi altceva. Deci, magazinele nu sunt autorizate de primării, în conformitate cu legea, nici magazinele, nici ceea ce vând în magazin", spunea Mazăre în aceeaşi conferinţă de presă. De pe lista localităţilor unde au fost emise astfel de hotărâri fac parte următoarele: Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Adamclisi, Amzacea Bărăganu, Castelu Ciobanu, Cumpăna, Cuza Vodă, Eforie, Grădina, Lipniţa, Mereni, Mihai Viteazu, Mircea Vodă, Nicolae Bălcescu, Pecineaga, Siliştea şi Topalu. De precizat că printre localităţile enumerate mai sus, care au adoptat hotărâri de Consiliu Local pentru interzicerea comercializării acestor produse pe raza administrativ-teritorială se află şi primării de aceeaşi culoare politică cu a primarului constănţean. De la ultima sa apariţie cu acest subiect, primarul nu a mai abordat acest subiect, semn că nici nu este interesat de ceea ce se întâmplă cu tinerii care consumă astfel de plante. Între timp, prefectul Claudiu Palaz continuă raziile la magazinele de vise, la fel ca şi directorul IJC, Gigi Chiru, care a început de mai bine de o lună să verifice autorizaţiile de construire ale spaţiilor unde funcţionează aceste magazine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii