Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Puiu Hasotti incearca sa curete partidul in pragul alegerilor

ro

15 Apr, 2004 00:00 433 Marime text

Tradarea, practica ce incurca PNL

Inca de la alegerile din 2000, dupa ce pe plan local au fost impartite ciolanele, liberalii s-au indatorat membrilor partidului de guvernamant. Au primit functii si, la schimb, au oferit voturi si, prin urmare, putere. Au facut, de altfel, in cadrul CJC o alianta puternica ale carei efecte se mai resimt si astazi, cand unii consilieri liberali care au mai ramas gasesc tot felul de circumstante pentru a face inca jocul PSD. De remarcat faptul ca, dupa plecarea din PNL a consilierilor Ion Marica si Petrica Munteanu, cei care au ramas au cautat, in mare parte, sa sprijine colegii de alianta. Insa au existat si cazuri in care au votat alaturi de tovarasii din PSD. Este de notorietate, in acest sens, comportamentul duplicitar al consilierilor judeteni Serban Daniel si Valeriu Stoica si al celor locali Mugur Voinescu si Nicolae Peride, care au tradat cu buna stiinta interesele Aliantei "Dreptate si Adevar", PD-PNL. O decizie pe linie de partid vizavi de votul liberalilor pro PSD a intarziat sa apara, ceea ce ridica serioase semne de intrebare, cu atat mai mult cu cat insusi liderul liberal Puiu Hasotti a promis ca va lua masurile care se impun in aceasta situatie. In ceea ce priveste Consiliul Local, Alianta PNL-PD nu functioneaza, atata timp cat PSD a incheiat, la randul sau, mezaliante cu toate partidele. Anii 2002-2003 au fost pentru reprezentantii constanteni ai Partidului National Liberal unii destul de incarcati. In primele zile ale anului 2003, liberalii constanteni se aflau in plin proces de discutii, mai mult sau mai putin oficiale, cu reprezentantii Uniunii Fortelor de Dreapta, vizand o posibila fuziune prin absorbtie a ufedistilor. La inceputul anului 2003, Hasotti se declara de acord cu viitorul protocol dintre PNL si PD si declara ca "oricum exista o colaborare veche intre parlamentarii celor doua formatiuni, iar pe plan local, intre consilierii locali si judeteni". Totodata, liderul filialei constantene a PNL ataca membrii Guvernului, afirmand ca acestia "ar trebui sa aiba drept medici de familie un psihiatru si un procuror".

Puiu Hasotti versus PSD

In ceea ce priveste mult discutata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, Hasotti arata ca tara noastra nu se va integra inainte de a-si rezolva problemele legate de coruptie. "PSD nu va lupta impotriva coruptiei pentru simplul fapt ca nu are vocatia autodistrugerii", sublinia presedintele PNL Constanta.In cadrul unei conferinte de presa sustinute la mijlocul lunii februarie 2003, Puiu Hasotti se pregatea deja de alegerile din 2004, declarand ca Partidul National Liberal va da atunci liste complete pentru fiecare localitate, inclusiv pentru primari. Inca de pe atunci, liberalii demarasera o serie de sondaje de opinie prin localitatile din judet. Tot atunci, liderul local al liberalilor se arata deranjat de faptul ca, in momentul in care s-a intors dintr-o deplasare la Bruxelles, si-a gasit biroul mobilat, in opinia sa, aceasta fiind o schimbare absolut inutila. Primavara anului 2003 a adus cu sine o serie de nemultumiri pentru liberalii constanteni. Una dintre acestea a fost cauzata de limita impusa de autoritatile locale pentru ridicarea constructiilor definitive pe plaja din statiunea Mamaia.

IPS Teodosie, luat in vizor de Hasotti

La sfarsitul lunii mai 2003, deputatul Hasotti a redeschis subiectul despre biserica ce se construieste in parcul de la Gara Constanta. In opinia lui, sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, in acea zona au fost distruse mai multe morminte. La mijlocul lunii noiembrie, a venit din nou randul ca IPS Teodosie sa fie criticat de deputatul Hasotti. De aceasta data, liberalul Puiu Hasotti considera ca Arhiepiscopul Tomisului este cel mai influent PSD-ist fara legitimatie, deoarece se amesteca in viata politica de la nivelul judetului. La inceputul lunii decembrie, Hasotti a adus din nou alte acuze la adresa Arhiepiscopului Tomisului, privind politizarea activitatii bisericesti. Potrivit declaratiilor deputatului liberal, scopul tuturor actiunilor IPS Teodosie este "dorinta acestuia de a ajunge patriarh".

Alianta PNL-PD la Constanta

La inceputul lunii iulie 2003, dupa vehicularea posibilitatii realizarii unei aliante preelectorale intre PD si PNL, la nivelul judetului Constanta, Hasotti si Dutu agreau o astfel de alianta, dar nu purtasera inca nici un fel de discutii. Fiecare parte pastra anumite rezerve, fiind deschisi unor discutii constructive. Unul dintre liberalii care nu erau de acord cu o astfel de alianta era liderul Organizatiei municipale a PNL, Aurel Butnaru, care era de parere ca aceasta va duce la pierderea identitatii partidului. In schimb, presedintele organizatiei judetene a aceluiasi partid afirma ca trebuie facut orice compromis pentru a inlatura PSD de la guvernare. La sfarsitul lunii iulie, Hasotti declara ca, in cazul in care se va semna un protocol de colaborare intre filialele celor doua partide, atat membrii PD, cat si cei ai PNL spera sa castige mai multa putere pe plan local. Reprezentantii partidului au adoptat, la inceputul lunii septembrie, decizia constituirii aliantei cu PD. In conceptia liberalilor, aceasta alianta este singura cale de a oferi populatiei Romaniei o alternativa credibila la actuala guvernare a PSD. Un proiect important demarat in vara de liberali a fost acela al majorarii pensiilor agricole. La numai cateva saptamani de la demararea colaborarii cu PD, presedintele PNL Constanta a salutat victoria presedintelui CJC, Stelian Dutu, impotriva partidului de guvernamant. Schimbarea structurii organizatorice de la nivelul RAJA a fost catalogata de liberali drept "prima victorie a Aliantei PNL-PD in judetul Constanta". Ultima luna a anului 2003 a adus cu sine si o veste soc pentru oamenii politici constanteni: liberalul Hasotti si-a anuntat candidatura la functia de presedinte al Consiliului Judetean, iar la inceputul anului s-a sucit, anuntandu-si candidatura la Primaria Constantei. In prezent, Alianta PNL-PD a pornit in campanie la pas. Cele doua formatiuni nu se amesteca intr-o campanie comuna pentru ca au candidati proprii au insa un scop comun: inlaturarea PSD de la guvernare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii