Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria lui Mazare Peste 70 de miliarde pentru soferii lui Jitaru

ro

18 Mar, 2010 03:54 1350 Marime text
cap_6.jpgMunicipalitatea condusă de pesedistul Radu Ştefan Mazăre nu mai are nicio limită în privinţa cheltuirii banului public. Vaierele primarului vizavi de faptul că nu mai dispune de bani pentru pachetele pensionarilor, pentru reabilitarea termică a blocurilor etc., sunt de faţadă, pentru că pe de altă parte risipeşte bugetul pe ce apucă.

Bugetul local al Constanţei este angajat deja pe trei sau patru ani de-acum înainte, în contracte atribuite unei singure firme, a cărei relaţie strânsă de colaborare cu municipalitatea este deja bătătoare la ochi. După multiplele contracte încheiate de către SC Herarconi SRL cu municipalitatea reprezentată de către social-democratul Radu Mazăre, s-a mai atribuit încă unul, foarte bănos, care demonstrează faptul că previziunile financiare ale primăriei pentru anul în curs şi pe următorii trei ani sunt destul de pozitive, devreme ce primarul îşi permite să angajeze astfel de cheltuieli. Pare strigător la cer, însă, în timp ce unele administraţii locale caută soluţii pentru a nu da afară din angajaţi, municipiul Constanţa angajează cheltuieli de zeci de miliarde de lei vechi pe următorii trei ani. Deh, au de unde constănţenii să plătească! Acest nou contract, a cărei atribuire a fost publicat chiar ieri în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, jumuleşte din banii publici aproximativ 73 miliarde de lei vechi, în următorii trei ani.

angajati_firma_herarconi_03.jpgFemei de serviciu şi şoferi de la SRL-ul lui Jitaru

Mai exact, firma de curăţenie Herarconi, care asigură femeile de serviciu pentru sediile Primăriei, ale Consiliului Judeţean Constanţa şi pentru cluburile de pensionari, se ocupă mai nou şi de serviciul de transport persoane ale Primăriei. Deschiderea ofertelor pentru serviciul de transport a avut loc pe 17.12.2009. Criteriul de atribuire anunţat în SEAP a fost preţul cel mai scăzut, iar la procedura de achiziţie a participat o singură firmă: veşnica Herarconi. În anunţul de atribuire se specifică faptul că serviciul de transport se va realiza cu 66 de autovehicule, puse la dispoziţie de către beneficiar, adică de Primărie şi 18 şoferi, puşi la dispoziţie de către prestator, adică de SC Herarconi SRL. Impresionantă este valoarea totală finală a acordului-cadru, a cărui perioadă este de trei ani. Suma ajunge la 7.331.461,11, lei fără TVA, fiind foarte, dar foarte aproape de valoarea estimată: 7.341.444 lei fără TVA.

herarconi.jpgCheltuieli de întreţinere pentru autovehicule din 2008 şi 2009

Aşa cum aflăm din documentaţia de atribuire, acest contract constă în asigurarea şoferilor, dar mai include - cel puţin aşa se precizează în documente - combustibil, revizii tehnice, reparaţii uzuale, materiale consumabile, Inspecţia Tehnică Periodică obligatorie, spălat auto interior şi exterior de patru ori pe lună, anvelope la 40.000 km şi acumulator la 24 luni. De precizat că toate aceste cheltuieli, puse pe hârtie, au fost estimate pentru autovehicule, majoritatea cu an de fabricaţie 2008, unul din 2006, două din 2007 şi opt din 2009, deci maşini destul de noi.

Pentru a afla dacă Primăria îşi permite astfel de cheltuieli în contextul crizei de care se plâng majoritatea primarilor, am încercat să-l contactăm telefonic pe Liviu Tramudana, responsabilul în relaţia cu presa, care însă a ignorat apelurile noastre. Am reuşit să-l contactăm telefonic pe viceprimarul Decebal Făgădău care a afirmat că, devreme ce a avut loc o procedură de achiziţie, înseamnă că aceste cheltuieli au fost bugetate. El a precizat că suma ar putea include şi cheltuielile de combustibil.

Herarconi se îndoapă cu miliarde din banii constănţenilor

Subliniem faptul că Herarconi beneficiază de o cotă importantă din bugetul local al Constanţei. Prin acordul-cadru pe trei ani privind curăţenia şi întreţinerea sediilor primăriei şi cluburilor pentru persoane vârstnice şi nevoiaşe, firma câştigă aproximativ 24 miliarde lei vechi cu TVA de la Primărie. Pentru contractul de întreţinere a sediilor primăriei, adică schimbat becuri, aerisit ţevi etc., aceeaşi firmă ia de la municipalitate, pe trei ani, 2,8 miliarde de lei vechi. De xeroxarea documentelor Primăriei conduse de Radu Mazăre se ocupă tot Herarconi, şi ia pentru acest serviciu alte trei miliarde. Adăugăm că aceeaşi firmă asigură şi curăţenia sediilor Consiliului Judeţean, condus de Nicuşor Constantinescu, obţinând printr-un acord cadru pe patru ani, 18 miliarde de lei vechi cu TVA inclus.

Precizăm că am încercat să îl contactăm şi pe patronul firmei, pe pesedistul Ion Jitaru, însă nu ne-a răspuns la telefon.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii